Piernik na piwie

Dziś na blogu przepis na korzenny piernik na ciemnym piwie. To właśnie mu zawdzięcza głęboki kolor i karmelową słodycz. Ciasto jest miękkie, delikatnie wilgotne i zawsze pięknie wyrasta. Upiekłam ciasto w „keksówce” i obficie polałam czekoladą za śmietanką ale można upiec go również w większej formie i przełożyć powidłami.

Piernik na piwie
Piernik na piwie

Składniki na piernik (forma o wymiarach 11 x 30 cm, mierzona górna krawędź):
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
1 łyżka kakao
4 łyżki przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki sody
2 jaja
1 szklanka piwa Karmi

Składniki na polewę:
100 g czekolady mlecznej
1/2 małego kubeczka śmietany 30-36%

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, miód, mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy kakao, przyprawę korzenną i ponownie mieszamy.
Garnek zdejmujemy z ognia, na chwilę odstawiamy.
Dodajemy sodę, roztrzepane jajka i piwo.
Masa wyraźnie się spieni, zwiększy objętość i opadnie. Na koniec stopniowo dosypujemy mąkę, ucieramy aż ciasto będzie gładkie.

Formę do pieczenia smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą.
Pieczemy przez ok. 40 min.

Wykonanie polewy:
Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Studzimy i polewamy piernik.

Przestudzony piernik polewamy czekoladą.

Smacznego.

Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie
Piernik na piwie

21 odpowiedzi do “Piernik na piwie”

  1. Dziękuję za przepis na piernik. To był debiut tego ciasta u mnie. Potrzebowałam jakiegoś wyjątkowo świątecznego przepisu i znalazłam właśnie tu! Fantastyczny przepis, piernik udał się jak malowanie 😉 a nawet dwa! Pierwszy został pożarty przez rodzinę już na Wigilii więc w Boże Narodzenie zrobiłam drugi. Oba palce lizać. Dokonałam małej zmiany, w sklepie pod domem nie było Karmi… dodałam ciemną (alkoholową) Fortunę. Myślę, że piernikowi to nic a nic nie przeszkadzało. Ani degustatorom. Pozdrawiam poświątecznie!

    1. Tak, piernik będzie równie dobry i aromatyczny. Jeśli zawiniesz go szczelnie w folię aluminiową oraz dodatkowo włożysz do worka foliowego pozostanie miękki przez 4-5 dni. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Dziękuję za odpowiedź! 🙂 Pani Aniu a jeszcze mam jedno pytanie bo dzisiaj zabiorę się za pieczenie! 😀 O jakich wymiarach miała Pani keksówkę? Bo wiem że blaszki mają duże znaczenie i nie raz ciasto mi nie wyszło bo blaszka była nie taka…

  3. Pierniczek upieczony! Niestety opadł 🙁 Nie wyrósł tak pięknie jak Pani, i opadł ale tylko troszkę bo też troszkę urósł tylko. No cóż…:)
    Wesołych świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *