Pierniki korzenne. Pepparkakor

Dni szare i wilgotne bezpowrotnie znikają z kalendarza, już niedługo zastąpią je srebrne poranki otulone białym, śnieżnym tiulem. Gonię dni bez wytchnienia marząc o spokojnych Świętach z najbliższymi…  Kevinem i talerzem wypełnionym pierogami z grzybami. Spacerem po przystrojonej, migocącej starówce i całym ogromie innych mniej lub bardziej ważnych rytuałów. Cichym wieczorem obmyślam menu, zapisuję dzwonię do rodzicielki, zmieniam i dzwonię ale tym razem do siostry. Nie zdradzam się z pewnym aromatycznym sekretem, który spoczywa w szczelnie zamkniętych słojach 🙂

Pierniki korzenne. Pepparkakor
Pierniki korzenne. Pepparkakor

 

W tym roku postanowiłam zmierzyć się z tematem pieczenia pierników. Na pierwszy ogień wzięłam przepis na szwedzkie pepperkakor. Myślę, że znane Wam są z pewnego sklepu lub podróży do Szwecji. Cieniutkie i niezwykle chrupiące, mocno korzenne aż pikantne w smaku. Idealne, bo zaraz po upieczeniu nadają się do pałaszowania, bo nie muszą długich tygodni leżakować.
Sądziłam, iż w składnikach obok cynamonu, goździków i innych przypraw korzennych znajdę szczyptę pieprzu. Nie znalazłam.
Zatem postanowiłam ją dodać tak od serca, aby bardziej rozpalały podniebienie.

Przepis na pierniki korzenne pochodzi z oficjalnej strony Szwecji.

 

Składniki na pierniki:
200 g cukru brązowego
200 g cukru białego
200 g ciemnego syropu kukurydzianego (zamieniłam na syrop cukrowy z buraków)
150 ml wody
300 g masła
2 łyżki mielonego cynamonu
2 łyżki mielonego imbiru
2 łyżki mielonych goździków
1 łyżka sody oczyszczonej
szczypta pieprzu (opcjonalnie)
0,9-1 kg mąki

Przygotowanie ciasta na pierniki:
W garnku podgrzewamy cukier brązowy, cukier biały, syrop, wodę i masło do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę przesiewamy z przyprawami, sodą oczyszczoną, wlewamy wcześniej rozpuszczone składniki (letnie).
Ciasto wyrabiamy na gładką konsystencję. Wierzch posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia schłodzone ciasto dzielimy na 5-6 porcji. Jedną pozostawiamy na stole a pozostałe wkładamy ponownie do lodówki na czas wykrawania kształtów w pierwszej.
Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasteczka podważamy ostrym, cienkim nożem i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pierniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5-8 minut na złoty kolor (długość pieczenia zależy od grubości ciasta oraz wielkości formy do pierników). *
Pierniki pozostawiamy na blasze do ostygnięcia.

Sugestie:
> Syrop kukurydziany można zastąpić: syropem cukrowym z buraków, syropem klonowym, sztucznym miodem lub naturalnym (polecam np. gryczany, spadziowy – ciemny).

> Jeśli dodany zostanie miód np. lipowy o jasnym kolorze pierniki po upieczeniu będą blade. Aby nabrały złotej barwy można dodać 1 łyżkę kakao.

> Ciasto po wyrobieniu może wydawać się nieco za miękkie, po nocy spędzonej w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencji. Nie należy dosypywać mąki.

> Ciasto po wyjęciu z lodówki będzie twarde i może stawiać lekki opór przy wałkowaniu ale w moim odczuciu łatwiej jest w nim wykrawać bardziej złożone i szczegółowe kształty. Jeśli wałkowanie sprawia Wam kłopot możecie zrezygnować z chłodzenia ciasta podczas wycinania pierników.

> Formę do wykrawania pierników co jakiś czas proponuję zanurzać w mące, a jej nadmiar otrzepać.

* > Czas pieczenia zależny od grubości ciasta i wielkości wyciętego piernika. Wielkość mojej formy to 5 cm, pierniki piekłam 5-6 min. Nie należy przekraczać wskazanego w przepisie czasu pieczenia gdyż pierniczki staną się zbyt suche.

> Pierniki po upieczeniu są miękkie po chwili lekko twardnieją i stają się kruche. Można je upiec w dniu Wigilii.

Mam nadzieję, że moje sugestie Wam pomogą. Jeśli macie w temacie pieczenia pierników przemyślenia i chcielibyście podzielić się swoim doświadczeniem to zachęcam do komentowania.

Smacznego 🙂

Pierniki korzenne. Pepparkakor
Pierniki korzenne. Pepparkakor
Pierniki korzenne. Pepparkakor
Pierniki korzenne. Pepparkakor
Pierniki korzenne. Pepparkakor
Pierniki korzenne. Pepparkakor

 

 

 

3 odpowiedzi do “Pierniki korzenne. Pepparkakor”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *