Pierogi leniwe

Mięciutkie, niezwykle delikatne pierogi. Polane odrobiną roztopionego masła, posypane cukrem i cynamonem. Czasem przygotowuję je z podsmażaną na maśle bułką tartą.
Pierogi leniwe to dla mnie danie magiczne, przyprawiające o szybsze bicie serca i rozkoszne ciepło w żołądku. Mogę się przyznać, jestem w nich zakochana.
Gotuję porcję dla dwóch osób i zawsze żałuję, że jest ich tak mało.
A przecież mogłabym je zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację.
Zapraszam na talerz wypełniony ciepłymi pierogami leniwymi.

Pierogi leniwe
Pierogi leniwe

Składniki:
500 g twarogu
2 jaja (wielkość M)
ok. 1 szklanka mąki (+ 2 łyżki)
łyżka cukru
szczypta soli

Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Twaróg rozcieramy widelcem, łączymy z żółtkami, cukrem, mąką oraz ubitym białkiem.
Ciasto będzie się trochę kleić do dłoni, staramy się nie dosypywać więcej mąki.
Dzięki temu pierogi leniwe będą mięciutkie.

Blat wysypujemy mąka, formujemy wałeczki, kroimy na 2 cm kawałki.
Pierogi wrzucamy porcjami na wrzącą wodę, gotujemy przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Odcedzamy, podajemy ciepłe, polane masłem i posypane cukrem lub z podsmażoną bułką tartą.
Smacznego!

Pierogi leniwe
Pierogi leniwe
Pierogi leniwe
Pierogi leniwe

 

 

22 odpowiedzi do “Pierogi leniwe”

  1. Bardzo podobnie robię leniwe, które też uwielbiam i zawsze mi ich za mało 😉 Super, że ktoś też robi je z samego twarogu a nie z ziemniaków…

  2. Uwielbiam!!! I dokładnie takie jak Twoje. Bez ziemniaków.
    Robię je nawet 2 razy w tygodniu. Nie dlatego że jestem leniwa ale dlatego że mój synek niejadek nie marudzi przy ich jedzeniu.

  3. To prawda, że leniwe maja tendencję do szybkiego znikania i że bez wzgledu na ilość zjada się je do ostatniej kluchy. Bardzo lubię takie sentymentalne przepisy..uściski~!!

  4. te z ziemniakami…. to nie są wtedy leniwe tylko kopytka, a moja mama mówiła na nie szagówki…. bo tak krojone na szagę…prawdziwe leniwe są tylko z twarogiem… uściski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *