Pierogi z grzybami

Pierogi to zapewne dla wielu z Was smak dzieciństwa, często przygotowywane przez ukochaną babcię lub mamę. Mięciutkie, delikatne z farszem słodkim lub wytrawnym. Nie umiem powiedzieć, które lubię najbardziej chyba zależy to od pory roku. Jesieni nie wyobrażam sobie bez pierogów z grzybami leśnymi to takie preludium przed tradycyjnym, wigilijnym daniem – pierogami z kapustą i suszonymi grzybami.
Ten przepis mam od mojej mamy, a ona od swojej. Niezwykłe jest to, że kolejne pokolenie kiedyś przekaże je dalej…

Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami

W przepisie na blogu zamieściłam również opis jak wykonać nadzienie z grzybów suszonych.
Zapraszam do wypróbowania.

Składniki na ciasto (ok. 50 sztuk):
2 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

Składniki na farsz:
ok. 600 g świeżych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, koźlarze)
lub ok. 150 g suszonych grzybów
1 średnia cebula
kawałek białej część pora (4-5 cm)
3 łyżki oliwy
pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Wykonanie farszu:
Cebulę i por kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na oliwie. Grzyby oczyszczamy, myjemy, kroimy na drobną kostkę i dodajemy do cebuli, mieszamy. Smażymy przez ok. 15 minut, solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Przygotowany farsz odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowywanie pierogów z suszonych grzybów: Grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia odsączyć, pokroić, podsmażyć z cebulą, porem na oliwie jak w przepisie powyżej. Wywar od moczenia grzybów możemy zachować i wykorzystać do sosu lub zupy grzybowej.

Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wlewamy oliwę oraz stopniowo gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne, powinno bez problemu odchodzić od dłoni i stolnicy. Nakryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.

Wykonanie pierogów:
Stolnicę oprószamy mąką, energicznymi ruchami rozwałkowujemy cieniutkie ciasto. Szklanką wykrawamy kółka, obracam do góry nogami (łatwiej nam będzie sklejać wilgotny spód niż suchy wierzch). Nakładamy farsz na środek, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi.

W dużym garze zagotowujemy wodę, solimy. Na wrzącą wodę ostrożnie wkładamy pierogi, delikatnie mieszamy aby nie przykleiły się do siebie lub dna. Gotujemy 2-3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu i polewamy masłem, możemy je również lekko podsmażyć z cebulą na rozgrzanej oliwie.

Smacznego!

Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami

7 odpowiedzi do “Pierogi z grzybami”

  1. Uwielbiam pierogi. Robie je dosyc rzadko ze wzgledu na to, ze sa pracochlonne ale jesc moglabym prawie codziennie 🙂 Jak zawsze sliczne zdjecia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *