Pierogi z jagodami

 

Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami

Składniki na ciasto (32 sztuki):
1,5 szklanki mąki
120 – 130 ml gorącej wody
szczypta soli
1 łyżka oliwy

Składniki na nadzienie:
500 g jagód
1 łyżka mąki
+
200 ml śmietanki 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Z mąki, soli, oliwy oraz wody zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto.
(ciasto na pierogi nie powinno kleić się do rąk i stolnicy)
Formujemy kulę, nakrywamy folią spożywczą, odstawić na 10 minut aby odpoczęło.

Jagody płuczemy, odsączamy, posypujemy mąką.

Stolnicę oprószamy lekko mąką, ciasto na pierogi rozwałkowujemy na grubość 2 mm.
Szklanką wykrawamy kółka, na środek nakładamy łyżeczkę jagód i dokładnie sklejamy pieroga.
Ciasto będzie bardzo elastyczne w dłoniach możemy je nieco naciągnąć i ukształtować.

W Dużym grze zagotowujemy osoloną wodę, pierogi gotujemy 2-3 minuty do wypłynięcia.

Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera, pod koniec dodając cukier puder.
Pierogi z jagodami podajemy w towarzystwie ubitej śmietany lub posypane cukrem.
Smacznego niebieskiego języka 🙂

Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami

 

 

 

 

10 odpowiedzi do “Pierogi z jagodami”

  1. Jagodowe pierogi to dla mnie wspomnienia lata i dzieciństwa. Jak byłam mała a babci się jeszcze chciało, to przygotowywała dla mnie takie pyszne pierogi. Oblizuję się więc z wielkim smakiem jak patrzę na Twoje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *