Pierogi z kapustą i grzybami

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z grzybami i kapustą, bo przecież to tradycyjna postna potrawa. Przygotowanie farszy jest kilku etapowe, można powiedzieć bardzo pracochłonne ale widok rodzinki delektującej się ich smakiem rekompensuje wszystko. Nadzienie zostało wzbogacone o  kaszę gryczaną, która idealnie wzbogaca smak. Zapraszam 🙂

Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów)
3 szklanki mąki pszennej
ok. 1 szklanki gorącej wody
1 jajko
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli

Farsz do pierogów:
200 g  grzybów suszonych
300 g kiszonej kapusty
1 średnia cebula
50 g kaszy gryczanej (1/2 woreczka przed ugotowaniem)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa

Wykonanie farszu z suszonych grzybów:
Grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc. Następnego dnia obgotować przez 20 min w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i drobno pokroić, wywar zachować.

Kapustę pokroić, wrzucić do garnka, zalać wodą i obgotować do miękkości. Odcedzić.

Ugotować kasze gryczaną zgodnie z opisem na opakowaniu.

Cebulę posiekać drobno i podsmażamy na oliwie, dodać grzyby, kapustę i przyprawy. Podlać wywarem z gotowania suszonych grzybów, wymieszać i dusić do momentu odparowania płynu. Pod koniec gotowania dodać kaszę gryczaną. Tak przygotowany farsz odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Smakujemy i w razie potrzeby przyprawiamy.

Wykonanie ciasta:
Na stolnicę lub blat wysypujemy mąkę, solimy, na środku kopczyka robimy wgłębienie, dodajemy, roztrzepane jajko, wlewamy oliwę oraz stopniowo gorącą wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto do momentu aż  nie będzie przywierać do dłoni i stolnicy. Nakrywamy ściereczką lub folią, odstawimy na kilka minut.

Wykonanie pierogów:
Na oprószonym blacie mąką, rozwałkowujemy cieniutkie ciasto. Szklanką wykrawamy kółka, obracam do góry nogami (tak aby łatwiej sklejać wilgotny spód niż suchy wierzch). Nakładamy farsz na środek, przykrywamy drugim kółkiem i dokładnie sklejamy brzegi w falbankę.

Do gotującej się wody, dodajemy sól i łyżkę oliwy. Ostrożnie wkładamy pierogi, mieszamy aby nie przykleiły się do siebie. Gotujemy ok. 2-3 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podajemy gorące z podsmażoną cebulą.

Smacznego!

Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami

 

Edycja: Dziewczyny, dodaję filmik jak zrobić falbankę do pierogów.

 

28 odpowiedzi do “Pierogi z kapustą i grzybami”

  1. Wybacz wylewność, ale jestem zakochana w Twoim blogu 🙂 Gdybym miała zrobić ranking blogów kulinarnych, które mnie rozbrajają na pewno znalazłabyś się w pierwszej piątce! Nie dość, że fajne przepisy, rewelacyjne zdjęcia, to jeszcze po nazwie wnioskuję, że jesteś moją krajanką z Wielkopolski 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  2. Wspaniale zdjecia. A pierogi jak malowane 🙂 Jak Ty zrobilas taka piekna falbanke? Toz to mistrzostwo swiata :))

    Pozdrowienia.

    P.S Bede robic Twoj piernik na piwie na swieta. Juz sie nie moge doczekac 🙂

  3. Boskie! Bedę ogromnie wdzięczna za zdradzenie tajników zawijania tych pierogów w tak kształtną falbankę. Czekają mnie pierogi z trzema różnymi farszami, chetnie pobawię się też ich formą. pozdrowionka!!

  4. zawsze się zastanawiałam jak się robi taką falbankę, okazuje się, że nie jest to aż takie skomplikowane. zobaczymy, co z tego wyjdzie w praktyce 😉 dzięki za filmik i spokojnych świąt!

  5. O rany!! Nigdy bym na to nie wpadła a to przecież takie proste. Dzięki za filmik!!! Czy wszelkie prawa do falbanki są zastrzeżone? 🙂 mam niecny plan wykorzystania tej sztuki zdobniczej przy kolejnych pierogach, jeśli moje dłonie sprostają zadaniu będę się chwalić. Jestem zachwycona Twoim kunsztem.

    1. Sposób sklejania pierogów przekazała mi mama, jako sztuka ludowa jest dobrem narodowym nie objętym prawami autorskimi 😉 Życzę zdrowych i spokojnych Świąt 🙂

        1. Pierogi zachwyciły wigilijnych gości, dzięki Anka raz jeszcze!! Efekty mojej nauki uwiecznione zostały na blogu. Obiecuję, że z roku na rok dołożę wszelkich starań by wychodziły coraz bardziej kształtne i regularne ale jak na pierwszy raz uważam, że są świetnie!!!

  6. Zrobiłam dziś 130 pierogów ruskich właśnie takich pięknych okrąglutkich. Dziękuję pięknie za pomysł i życzę pogodnych Świąt

    1. O to było co robić. Ja w sobotę zrobiłam 120 pierogów z kapustą i grzybami. Dziękuję za życzenia i również życzę cudownych Świąt Bożego Narodzenia 🙂

  7. Jakie niesamowite zdjęcia.
    Dziękuję za poradę dotyczącą lepienia! Już się do tych cudeniek zabieram. Ostatni moment 🙂
    WESOŁYCH ŚWIĄT!!

  8. Pierogi ,aż ślinka leci 😉 Oczywiście również będę wprawiać się w takie śliczne falbanki .. mam nadzieję że choć odrobinkę dorównają Twoim 🙂 A jeszcze pytanko.. są różne szkoły robienia ciasta na pierogi… Słyszałam że robi się tylko z wodą i mąką .. Mnie niestety, a dopiero zaczynam moje kulinarne podboje , jakoś wychodzą dość twarde ciasto.. Hmmm .. mała recepta?

  9. piekne zdjęcia pierogów i jeszcze nie lepiłam pierogów o takim kształcie… fajnie, że jest filmik jak to zrobić 🙂 do Wigilii jeszcze ponad 70 dni a ja już szukam przepisów, w tamtym roku robiłam klasyczne pierogi z kapuchą i grzybami, bodajże wg tego przepisu http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pierogi-z-kapusta-i-grzybami.php ale co roku robię coś nowego i się skuszę na Twoje, tym bardziej, że nigdy nie jadłam kaszy gryczanej w pierogach, a że u nas w domu kaszofile to powinnam trafić pierożkami w gusta, ale chyba zrobie próbę z lepienia, bo boję się, że takie piękne jak u Ciebie to nie wyjdą… pozdrawiam i dzięki za pomysł! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *