Pizza domowa z kabanosami i grzybami boczniakami

Dziś zachęcam Was do wypróbowania przepisu na ciasto do pizzy z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Ciasto dzięki zawartości ziemniaków zyskało na smaku, stało się bardziej wilgotne i delikatniejsze w strukturze od klasycznego ciasta drożdżowego. Przyznam, że receptura przeleżała prawie rok w szufladzie aby wreszcie została wprowadzona w życie. Nie wiem czemu czekałam tak długo, pewnie dlatego że lista przepisów do zrealizowania jest bardzo długa, cały czas powiększająca się o nowe słodkie wypieki, pieczywo czy dana wytrawne.

Ciasto do pizzy z dodatkiem gotowanych ziemniaków
Ciasto do pizzy z dodatkiem gotowanych ziemniaków

Składniki na dwa spody do pizzy (ok 30 cm)

Zaczyn:
25 g świeżych drożdży
szczypta cukru
1 łyżka mąki
2 łyżki ciepłej wody

Ciasto na spód do pizzy:

500 g mąki pszennej (np. typ 550)
2 średnie ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
250 ml ciepłej wody (czasem mniej)
1-2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 łyżka do posmarowania ciasta)
1/3 łyżeczki soli morskiej
+
cały zaczyn

Dodatki do pizzy:

250 g sera mozzarella
4 boczniaki (pokrojone w kawałki i podsmażone)
2 kabanosy
100 g sera długodojrzewającego (np. Stary Olęder)
suszona bazylia i oregano
sól morska, świeżo zmielony pieprz
kiełki rzodkiewki (opcjonalnie)

Domowy sos do pizzy:

1 puszka pomidorów lub przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie pizzy:

Przygotowanie zaczynu:
Drożdże pokruszyć do miseczki, posypać cukrem, mąką, wlać letnią wodę i odstawić na 10 minut aby ruszyły.

Przygotowanie sosu pomidorowego:
Pomidory lub przecier pomidorowy włożyć do garnka, dodać ząbki czosnku, zmiksować blenderm.
Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż nadmiar płynów odparuje, a sos zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.

Przygotowanie ciasta do pizzy:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i przecisnąć przez praskę.
Mąkę przesiać do miski, dodać puree ziemniaczane, wlać letnią wodę, olej, rozczyn, sól.
Miksować na wolnych obrotach lub wyrobić dłońmi do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć na obsypany mąka blat i dobrze wyrobić.
Uformować kule, ciasto posmarować oliwą, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Przygotowanie i pieczenie pizzy:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Dłonie, blachę lekko posmarować oliwą.
Ciasto podzielić na dwie części w dłoniach nieco je rozciągnąć.
Następnie położyć na blachę i palcami dostosować do kształtu formy.
Nałożyć sos pomidorowy, porcję sera mozzarella, kawałki boczniaków i kabanosów, wierzch posypać serem, solą i pieprzem.
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego.

Polecam również przepisy na pizzę:
Pizza z grzybami leśnymi
Idealne ciasto na pizzę

 

Ciasto do pizzy z dodatkiem gotowanych ziemniaków
Ciasto do pizzy z dodatkiem gotowanych ziemniaków
Ciasto do pizzy z dodatkiem gotowanych ziemniaków
Ciasto do pizzy z dodatkiem gotowanych ziemniaków
Ciasto do pizzy z dodatkiem gotowanych ziemniaków
Ciasto do pizzy z dodatkiem gotowanych ziemniaków
Ciasto do pizzy z dodatkiem gotowanych ziemniaków
Ciasto do pizzy z dodatkiem gotowanych ziemniaków

 

10 odpowiedzi do “Pizza domowa z kabanosami i grzybami boczniakami”

  1. No ja tez maestro dodałam tylko 3, a nie dwa jak w przepisie bo cienko pokroilam ;)no i grzybki to dalam pieczarki bo latwiej dostepne 😉

  2. A maestro to lepiej tradycyjnie wędzone czy można pokombinować ze smakami? Ktoś może próbował tak jak Piarcia?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *