Placuszki z mąki gryczanej z kaki, orzechami i miodem

Czy na szare i ponure dni macie skuteczne panaceum? Takie magiczne tabletki albo sekretne sposoby na poprawę humoru i dodania sobie turbo doładowania. Zwał jak, zwał. Ważne, aby dawały efekty. Dni wydają się tak krótkie, jakby złożone były zaledwie z 4-5 godzin. Taką mamy porę i trzeba ją dzielnie przejść…, a może przebiec. Tak, przebiec iść pobiegać, wydostać się z leniwych odmętów ciepłej kanapy, podnieść się, ubrać czapkę i ruszyć przed siebie.
Na mnie zadziałało bo pomimo zmęczenia i lekkiej zadyszki czuję satysfakcję, a baterie do dalszego działania same się ładują.

 

Placuszki z mąki gryczanej, bezglutenowej
Placuszki z mąki gryczanej, bezglutenowej

 

Jak już wrócę do domu taka radosna, wybiegana to chętnie zaglądam do kuchni w celu zjedzenia czegoś smacznego. Z pierwszą pomocą zawsze przychodziły mi naleśniki lub placuszki owsiane z karmelizowanymi jabłkami. Ale teraz biegam przez „duże B” (przynajmniej próbuję ;)) i sam organizm zaczyna domagać się czegoś zdrowego. Zatem na chwilę mąkę pszenną wkładam głęboko do szafki kuchennej, a chwytam za mąkę gryczaną – bezglutenową.
Zapraszam na przepis na placuszki z mąki gryczanej, bezglutenowej.

Składniki (12-13 placuszków bezglutenowych):
140 g mąki gryczanej (ok. 3/4 szklanki)
180 g jogurtu naturalnego (1 mały jogurt )
1 łyżka oleju rzepakowego
2 dojrzałe banany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta mielonych goździków
1 szczypta imbiru

Wykonanie placuszków gryczanych:
Banany rozgniatamy widelcem, wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Placuszki bezglutenowe smażymy na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, tak abyśmy nie musieli dodawać oleju.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, orzechami, bakaliami, miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!

 

Placuszki z mąki gryczanej, bezglutenowej
Placuszki z mąki gryczanej, bezglutenowej
Placuszki z mąki gryczanej, bezglutenowej
Placuszki z mąki gryczanej, bezglutenowej

 

Placuszki gryczane usmażyłam na patelni indukcyjnej VERSILIA włoskiej marki Ballarini. Patelnia  VERSILIA stworzona została z myślą o ludziach ceniących sobie zdrowe posiłki bez nadmiaru tłuszczu oraz ludzi świadomych ekonomicznego gotowania. Sprawdza się zarówno na kuchenkach indukcyjnych jak i innych typów – ceramicznych, elektrycznych czy gazowych.

Patelnia wykonana  została z grubego, wysokiej jakości aluminium. Dno patelni wzmocnione jest warstwą stali nierdzewnej, dzięki temu zmagazynowane ciepło, stopniowo oddawane jest potrawie.  Dzięki temu smażenie jest krótsze, bardziej efektywne i energooszczędne. Patelnia bardzo długo trzyma ciepło.

Wnętrze patelni pokryte jest trójwarstwową powłoką non-stick Keravis dzięki, której możemy smażyć bez dodatku tłuszczu. Porcje ciasta nakładałam na mocno rozgrzaną patelnie, aby po chwili i bez problemu z przyklejającym się placuszkiem przekładać na drugą stronę. Placuszki gryczane smażyły i rumieniły się równomiernie na całej powierzchni.
Dodatkową zaletą powłoki jest jej duża wytrzymałość na uszkodzenia i zarysowania oraz możliwość mycia w zmywarce. Ważną informacją podaną przez producenta jest bezpieczeństwo dla zdrowia. VERSILIA nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich.

 

Placuszki z mąki gryczanej, bezglutenowej
Placuszki z mąki gryczanej, bezglutenowej
Placuszki z mąki gryczanej, bezglutenowej
Placuszki z mąki gryczanej, bezglutenowej

 

Patelnia jest idealnie wyważona, nie za ciężka, nie za lekka. Rączka jest idealnie wyprofilowana tak aby dłoń perfekcyjnie dopasowała się do uchwytu. Mocowanie wygląda na solidne i mam nadzieję, że przy dłuższym użytkowaniu nie poluzuje się. I co najważniejsze nie nagrzewa się podczas długiego użytkowania.
Producent pomyślał również o miłośnikach dań zapiekanych, patelnię możemy włożyć do piekarnika i zapiekać w temperaturze do 180 stopni.

W kuchni jednym z najważniejszych naczyń jest właśnie patelnia, dlatego dobrze aby była świadomym zakupem. Powinna być wykonana z najlepszej jakości materiałów, równomiernie i ekonomicznie smażyć oraz łatwa w utrzymaniu czystości. VERSILIA właśnie taka jest.
Na koniec mogę jedynie dodać, że producent daje 7 lat gwarancji.

Po więcej informacji o tej i innych naczyniach odsyłam Was do strony producenta Ballarini.

 

Patelnia indukcyjna Ballarini VERSILIA - zdjecie producenta
Patelnia indukcyjna Ballarini VERSILIA – zdjęcie producenta

 

Jedna odpowiedź do “Placuszki z mąki gryczanej z kaki, orzechami i miodem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *