Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.

Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.
Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.

 

Nie mam alergii na gluten. Nie zauważyłam aby mój brzuch, skóra czy inny organ wołał POMOCY po zjedzeniu kromki rasowego, domowego chleba. Dlatego w codziennej diecie nie rezygnuje z niego. Ale dla niektórych moich czytelników postanowiłam nieco poeksperymentować w kuchni i przygotowywać kilka alternatywnych przepisów, które omijają go szerokim łukiem.

Ciasto ze względu na mieszankę mąk bezglutenowych jest bardzo kruche i lekkie, dosłownie rozpływa się w ustach. Nieco kruszy się przy krojeniu na kawałki. Przyznam, że w smaku i strukturze bardziej odpowiada mi pleśniak upieczony na mąkach bezglutenowych.

Jeśli lubicie ciasta bardziej słodkie w smaku to proponuję dodać 2 łyżki cukru pudru do mieszanki mąk.

 

Składniki na ciasto bezglutenowe:
300g mąki (150g ryżowej, 100g kukurydzianej, 50g ziemniaczanej)
ok. 200 g zimnego masła
2 żółtka (wielkość L)
szczypta soli
1 łyżka kakao
opcjonalnie 1 łyżka kefiru
+
2 białka (wielkość L)
szczypta soli
180g cukru pudru
0,5 kg dojrzałych śliwek (+ opcjonalnie 2 łyżki cukru trzcinowego)
1 łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie ciasta:
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Do jednej porcji wsypujemy łyżkę kakao i zagniatamy do całkowitego połączenia. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Jeśli mamy problem z wyrobieniem ciasta np. rozpada się nam to możemy dodać łyżkę kefiru lub śmietany.

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na małe kawałki, posypujemy cynamonem, mieszamy i odstawiamy. Gdy lubimy ciasta słodkie to proponuję śliwki dodatkowo posłodzić 1-2 łyżkami cukru trzcinowego.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z zamrażarki wyjmujemy dwie porcje ciasta, w dowolnej kolejności ścieramy na tarce o grubych oczkach po połowie porcji. Lekko wyrównujemy, wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut. Po upieczeniu odstawimy na chwilę do przestudzenia.

Schłodzone białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Miksujemy aż cały cukier zostanie wchłonięty przez pianę.

Na warstwę podpieczonego ciasta bezglutenowego wykładamy śliwki, ubitą pianę i wyrównujemy, na wierzch ścieramy pozostałe porcje ciasta.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto bezglutenowe możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

 

Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.
Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.
Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.
Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.
Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.
Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.
Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.
Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.
Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.
Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.
Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.
Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.

5 odpowiedzi do “Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.”

  1. zrobiłam ciasto w ten weekend, wyszło super, faktycznie samo „rozpada” się w ustach 🙂 jeszcze ciepłe ciasto podaliśmy z lodami śmietankowymi-obłędne połączenie 🙂 teraz zjadamy je na zimno z lodówki, też pycha. Chciałam dodać jedną rzecz, w przepisie na ciasto nie było cukru więc sama oddałam chyba 2 łyżki a teraz już wiem, że następnym razem dodam 4 :). Dzięki za przepis i pozdrawiam.

    1. Anito,

      Dziękuje za miły komentarz i sugestie dotyczące dodania cukru. Nie jestem miłośniczką zbyt słodkich wypieków i do pełni szczęścia wystarcza mi słodycz owoców oraz cukru pudru. Aby trafić w gusta większej liczby czytelników, do przepisu na bezglutenowe ciasto dodam uwagę o zwiększeniu ilości cukru.

      Jeszcze raz dziękuję i życzę dużo słońca tej jesieni
      Pozdrawiam
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *