Przepis na chrusty, chruściki lub jak kto woli faworki

Anka | Styczeń 27, 2013 | KOMENTARZE:24 Komentarze »

Zapraszam dziś na chruściki, niezwykle kruche i delikatne spisane z zeszytu z przepisami mojej mamy. Najczęściej smażone w okresie karnawału lub po prostu w leniwą sobotę tak aby było coś słodkiego do niedzielnej kawy…
Sięganie po nie i chrupanie, wciągające jest jak jedzenie słonych paluszków. Nie można przestać i nie przestaję… chrup, chrup. Ach i ten cukier puder na brodzie i ubraniu :)

Chrusty, chruściki, faworki

Chrusty, chruściki, faworki

Składniki na chrusty:

500 g mąki pszennej
5 żółtek (jaja wielkości M)
6 łyżek gęstej śmietany 18%
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka spirytusu lub octu
1 litr oleju rzepakowego
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, łyżkę masła, cukier puder, sól i ocet, zagniatamy na jednolite ciasto.
Formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 45-50 min. aby ciasto zmiękło i było bardziej elastyczne (podobnie jak w przepisie na pierogi).

Następnie ciasto wykładamy na delikatnie oprószoną stolnicę i rozpoczynamy wałkowanie, składnie ciasta i ponownie wałkowanie.
Czynność powtarzamy kilkakrotnie. Staramy się napowietrzyć ciasto, dzięki temu w trakcie smażenia na powierzchni chrustów pojawią się pęcherzyki,
a faworki staną się chrupiące i delikatne w strukturze.

Druga szkoła mówi o uderzaniu ciasta wałkiem z każdej strony.
Postanowiłam połączyć obie techniki – 10 min. wałkowałam i składałam ciasto, następnie okładałam je wałkiem przez kolejne 5 min.
Dzięki temu chrusty wyszły idealne.

Kolejnym sekretem wyśmienitych chrustów jest bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta.
Aby ułatwić sobie pracę odrywamy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy je do uzyskania odpowiedniej grubości – cienkości.
Tniemy na pasy, w środku robimy nacięcie i przewlekamy przez nie koniec ciasta.

Olej rozgrzewamy długo, na małym płomieniu.
Przygotowane faworki wrzucamy ostrożnie na mocno rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Aby zbytnio nie obniżyć temperatury tłuszczu smażymy je porcjami po 4-5 sztuk.
Układamy na ręczniku papierowy, przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

 

Zapraszam na FanPage gzik i pyry
www.facebook.com/GzikIPyry

Gorąco polecam ten przepis i życzę smacznego!

Chrusty, chruściki, faworki

Chrusty, chruściki, faworki

Chrusty, chruściki, faworki

Chrusty, chruściki, faworki

Chrusty, chruściki, faworki

Chrusty, chruściki, faworki

Kategoria: Ciasteczka, Dania wegetariańskie, Deser, Przepisy na Tłusty Czwartek TAG: , , , ,

24 Komentarze

  1. MalgosiaZ pisze:

    piękne:) robiłam takie ze 20 lat temu :)) kawał czasu

  2. o nie, o nie, znowu jestem głodna ! i jak zwykle zachwycona zdjęciami! pozdrawiam :)

  3. matylda pisze:

    najlepsze faworki robi moja babcia. ja nawet nie próbuję.

  4. DominikaD pisze:

    Wyglądają obłędnie ;) Ja znam wersję z uderzaniem ciasta ;P

  5. majka pisze:

    Przepiekne. Faworki to ja moge wcinac zawsze i wszedzie. Jest jeden warunek: tylko w duzej ilosci i z duza iloscia cukru pudru :)

    Usciski.

  6. monif pisze:

    zdjęcia super, a faworki wyglądają pycha :)

  7. pyra pisze:

    Moja mama kiedyś , a ja teraz smaże zawsze w niedzielę , bo zjadane są od reki.Moje córki je uwielbiają.

  8. mniam!
    co za pychotki!
    ps: świetne, klimatyczne foty
    Miłego popołudnia!:))

  9. Patrysia pisze:

    Właśnie zaczynam robić z Twojego przepisu faworki. Z 20 minut ugniatałam ale nadal mam grudki od masła ale się tym nie przejmuję bo mam nadzieję że się roztopi podczas smażenia :-) lekko przesadziłam z mąką i mam olbrzymią ilość jak tu piszecie chyba hurtową :-p ale nieważne mój chłopak wciągnie to jedną dziurką od nosa :-)teraz czekam planowane 45 minut i do dzieła :-) ale pewnie to ukrócę ;-) także do ponownego bo na pewno napiszę jakie wyszły !! Oby dobre ;-D

  10. Patrysia pisze:

    Witam ponownie :-) Twój przepis jest strzałem w 10!! Najlepszy jaki kolwiek robiłam! Faworki wyszły naprawdę rewelacyjne! Takie chrupkie i miały te fajne bąbelki :-) przepis 10/10 :-) dziękuję i na pewno nie raz je zrobię :-)

  11. Miss Foch pisze:

    U mnie też dziś królują faworki!! :D Wasze wyglądają cudownie! I jaki niesamowicie dokładny przepis i wykonanie… Uwielbiam i zostaję tu.

  12. lukasz1235 pisze:

    Ja zrobiłem faworki według tego przepisu
    wybrałem wersje bicia ciasta i wyszły niesamowite

  13. qba pisze:

    coś ciasto słabo mi wyszło :( dodałem wszystko jak trzeba ale ciasto po ugnieceniu w kule i odstawieniu na wymagany czas rozpadło się w rękach :( słaby ze mnie pichciarz :)

  14. paula pisze:

    świetne chruściki,nawet nie czekałam te 45 minut i za długo nie wałkowałam ciasta :)

  15. jaaa pisze:

    beznadziejne te hrusty!!!!!!!!!!!!!!!!! gorszego przepisu nie znalazlam

  16. Kate pisze:

    Beznadziejny ten przepis !! Ciasto w ogole sie nie kleilo, po dodaniu smietany tez. Chrusty nie usmazyly sie jak powinny nie bylo tzw babelkow . Te zdjecia co tu Masz to Chyba z innej strony sciagniete. Tragedia Tragedia Tragedia nigdy wiecej!!!

    • Anka pisze:

      Kate miło Cię gościć na blogu :) Przepis na chrusty jest w rodzinie od pokoleń. Do tej pory nie miałam z nim, opisanych przez Ciebie zawirowań. Problemy mogą pojawić się w momencie kiedy postanowimy iść na skróty lub użyjemy składników słabej jakości. Czy wykonała Pani dokładnie opisane czynności – krok po kroku, w określonych odstępach czasu? Bo to jest bardzo ważne. Ciasto na chruściki jest bardzo wymagające, musi zostać dobrze wyrobione, odstawione aby odpoczęło i ponownie zagniecione lub ubite wałkiem. Wymaga dokładności, siły i serca.

      Z komentarza wynika, że nie było dobrze napowietrzone czyli wyrobione. Proszę się nie zniechęcać tylko jak opadną emocje wypróbować przepis raz jeszcze. Jeśli będzie miała Pani pytania, to zachęcam do kontaktu.

      P.S.
      Nie odniosę się do komentarza dotyczącego autorstwa zdjęć chruścików. Przykre jest to co Pani pisze.

      Pozdrawiam
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>