Przepis na chrusty, chruściki lub jak kto woli faworki

Anka | Styczeń 27, 2013 | KOMENTARZE:22 Komentarze »

Zapraszam dziś na chruściki, niezwykle kruche i delikatne spisane z zeszytu z przepisami mojej mamy. Najczęściej smażone w okresie karnawału lub po prostu w leniwą sobotę tak aby było coś słodkiego do niedzielnej kawy…
Sięganie po nie i chrupanie, wciągające jest jak jedzenie słonych paluszków. Nie można przestać i nie przestaję… chrup, chrup. Ach i ten cukier puder na brodzie i ubraniu :)

Chrusty, chruściki, faworki

Chrusty, chruściki, faworki

Składniki na chrusty:

500 g mąki pszennej
5 żółtek (jaja wielkości M)
6 łyżek gęstej śmietany 18%
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka spirytusu lub octu
1 litr oleju rzepakowego
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, łyżkę masła, cukier puder, sól i ocet, zagniatamy na jednolite ciasto.
Formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 45-50 min. aby ciasto zmiękło i było bardziej elastyczne (podobnie jak w przepisie na pierogi).

Następnie ciasto wykładamy na delikatnie oprószoną stolnicę i rozpoczynamy wałkowanie, składnie ciasta i ponownie wałkowanie.
Czynność powtarzamy kilkakrotnie. Staramy się napowietrzyć ciasto, dzięki temu w trakcie smażenia na powierzchni chrustów pojawią się pęcherzyki,
a faworki staną się chrupiące i delikatne w strukturze.

Druga szkoła mówi o uderzaniu ciasta wałkiem z każdej strony.
Postanowiłam połączyć obie techniki – 10 min. wałkowałam i składałam ciasto, następnie okładałam je wałkiem przez kolejne 5 min.
Dzięki temu chrusty wyszły idealne.

Kolejnym sekretem wyśmienitych chrustów jest bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta.
Aby ułatwić sobie pracę odrywamy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy je do uzyskania odpowiedniej grubości – cienkości.
Tniemy na pasy, w środku robimy nacięcie i przewlekamy przez nie koniec ciasta.

Olej rozgrzewamy długo, na małym płomieniu.
Przygotowane faworki wrzucamy ostrożnie na mocno rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Aby zbytnio nie obniżyć temperatury tłuszczu smażymy je porcjami po 4-5 sztuk.
Układamy na ręczniku papierowy, przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

 

Zapraszam na FanPage gzik i pyry
www.facebook.com/GzikIPyry

Gorąco polecam ten przepis i życzę smacznego!

Chrusty, chruściki, faworki

Chrusty, chruściki, faworki

Chrusty, chruściki, faworki

Chrusty, chruściki, faworki

Chrusty, chruściki, faworki

Chrusty, chruściki, faworki

Kategoria: Ciasteczka, Dania wegetariańskie, Deser, Przepisy na Tłusty Czwartek TAG: , , , ,

22 Komentarze

  1. MalgosiaZ pisze:

    piękne:) robiłam takie ze 20 lat temu :)) kawał czasu

  2. o nie, o nie, znowu jestem głodna ! i jak zwykle zachwycona zdjęciami! pozdrawiam :)

  3. matylda pisze:

    najlepsze faworki robi moja babcia. ja nawet nie próbuję.

  4. DominikaD pisze:

    Wyglądają obłędnie ;) Ja znam wersję z uderzaniem ciasta ;P

  5. majka pisze:

    Przepiekne. Faworki to ja moge wcinac zawsze i wszedzie. Jest jeden warunek: tylko w duzej ilosci i z duza iloscia cukru pudru :)

    Usciski.

  6. monif pisze:

    zdjęcia super, a faworki wyglądają pycha :)

  7. pyra pisze:

    Moja mama kiedyś , a ja teraz smaże zawsze w niedzielę , bo zjadane są od reki.Moje córki je uwielbiają.

  8. mniam!
    co za pychotki!
    ps: świetne, klimatyczne foty
    Miłego popołudnia!:))

  9. Patrysia pisze:

    Właśnie zaczynam robić z Twojego przepisu faworki. Z 20 minut ugniatałam ale nadal mam grudki od masła ale się tym nie przejmuję bo mam nadzieję że się roztopi podczas smażenia :-) lekko przesadziłam z mąką i mam olbrzymią ilość jak tu piszecie chyba hurtową :-p ale nieważne mój chłopak wciągnie to jedną dziurką od nosa :-)teraz czekam planowane 45 minut i do dzieła :-) ale pewnie to ukrócę ;-) także do ponownego bo na pewno napiszę jakie wyszły !! Oby dobre ;-D

  10. Patrysia pisze:

    Witam ponownie :-) Twój przepis jest strzałem w 10!! Najlepszy jaki kolwiek robiłam! Faworki wyszły naprawdę rewelacyjne! Takie chrupkie i miały te fajne bąbelki :-) przepis 10/10 :-) dziękuję i na pewno nie raz je zrobię :-)

  11. Miss Foch pisze:

    U mnie też dziś królują faworki!! :D Wasze wyglądają cudownie! I jaki niesamowicie dokładny przepis i wykonanie… Uwielbiam i zostaję tu.

  12. lukasz1235 pisze:

    Ja zrobiłem faworki według tego przepisu
    wybrałem wersje bicia ciasta i wyszły niesamowite

  13. qba pisze:

    coś ciasto słabo mi wyszło :( dodałem wszystko jak trzeba ale ciasto po ugnieceniu w kule i odstawieniu na wymagany czas rozpadło się w rękach :( słaby ze mnie pichciarz :)

  14. paula pisze:

    świetne chruściki,nawet nie czekałam te 45 minut i za długo nie wałkowałam ciasta :)

  15. jaaa pisze:

    beznadziejne te hrusty!!!!!!!!!!!!!!!!! gorszego przepisu nie znalazlam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>