Przepis na ciasto kruche z budyniem czekoladowym i porzeczkami

Pyszne, kakaowe ciasto kruche, idealne dla miłośników budyniu czekoladowego i porzeczek. Połączenie czekolady i kwaśnych owoców idealnie harmonizuje się, nie męcząc nas zbytnią słodkością. Kawałek ciasta z budyniem będzie rewelacyjną propozycją słodkości, podaną na podwieczorek lub do kawy popijanej z przyjaciółką.

 

Przepis na ciasto kruche z budyniem czekoladowym i porzeczkami
Przepis na ciasto kruche z budyniem czekoladowym i porzeczkami

 

Przygotowanie ciasta kruchego nie wymaga od nas poświecenia zbyt wiele czasu na przygotowania oraz wybitnych umiejętności kulinarnych. Należy tylko pamiętać o kilku zasadach:
– składniki do ciasta powinny być schłodzone
– dłonie zimne (schłodzone np. pod zimną wodą)
– ciasto zagniecione szybko i włożone na ok. 2 godziny do lodówki

Zachęcam do wypróbowania przepisu na szarlotkę – ciasto kruche z budyniem i jabłkami

 

Składniki na ciasto kruche (keksówka o wym. 10x30cm):
170 g mąki pszennej
ok. 120 g masła (zimnego)
50 g cukru pudru
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao + 1 łyżka wody (opcjonalnie)

Składniki na nadzienie:
ok. 250 gram porzeczek (czerwone, czarne, białe) lub malin
1 budyń czekoladowy (na 500 ml mleka) + 2 łyżki cukru
320 ml mleka
4-5 kostek czekolady (opcjonalnie)

Wykonanie ciasta kruchego:
Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wyklejmy dno keksówki, w kilku miejscach nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 minut. Po upieczeniu odstawimy do przestudzenia.

Porzeczki obieramy, myjemy układamy na podpieczonym spodzie.
Budyń z 2 łyżkami cukru gotujemy w zmniejszonej ilości mleka (320ml), pod koniec wrzucamy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.
Gorącym budyniem polewamy porzeczki.
Na warstwę budyniu ścieramy ciasto z zamrażarki.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego 🙂

 

Przepis na ciasto kruche z budyniem czekoladowym i porzeczkami
Przepis na ciasto kruche z budyniem czekoladowym i porzeczkami
Przepis na ciasto kruche z budyniem czekoladowym i porzeczkami
Przepis na ciasto kruche z budyniem czekoladowym i porzeczkami
Przepis na ciasto kruche z budyniem czekoladowym i porzeczkami
Przepis na ciasto kruche z budyniem czekoladowym i porzeczkami
Przepis na ciasto kruche z budyniem czekoladowym i porzeczkami
Przepis na ciasto kruche z budyniem czekoladowym i porzeczkami

14 odpowiedzi do “Przepis na ciasto kruche z budyniem czekoladowym i porzeczkami”

    1. Łucjo nie opieraj się pokusie ;).
      Ciasto piekłam również w wersji „białej” bez dodatku kakao, z budyniem śmietankowym i było równie pyszne.

      Pozdrawiam
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *