Przepis na domową szarlotkę – najlepszą pod słońcem

Anka | Sierpień 20, 2012 | KOMENTARZE:20 Komentarze »

Na niedzielę postanowiłam upiec tradycyjną szarlotkę o rustykalnym charakterze. Przepis pochodzi z „tajemnej księgi mojej mamy” – notatnika kulinarnego w którym zapisuje wszystkie swoje sprawdzone i od lat wykonywane przepisy. Jest to klasyczny przepis na ciasto kruche i pyszny mus jabłkowy z cynamonem. Zapraszam.

Szarlotka

Szarlotka

Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm):

1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:
1,5 kg jabłek np. antonówek
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka budyniu waniliowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2-3 łyżki wody

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Następnie włożyć je do garnka, dodać cukier, cynamon, sok z cytryny oraz 2-3 łyżki wody.
Jabłka dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodać łyżkę budyniu, wymieszać i schłodzić.
Mus jabłkowy powinien być lekko rozgotowany.

Na stolnicę przesiać mąkę połączoną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać pokrojone na małe kawałki schłodzone masło, żółtka i zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3, owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 30 min.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Ciasto kruche:
Okrągłą formę smarujemy masłem. Wyjmujemy większą część ciasta z zamrażalnika, kroimy na plasterki i wyklejamy nim formę, zarówno dno jak i brzeg. Surowe ciasto smarujemy białkiem aby zabezpieczyć ciasto przed wchłonięciem soku z jabłek.
Nakładamy mus i wyrównujemy powierzchnię łyżką.
Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta, trzemy ją na grubych oczkach i posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Podajemy szarlotkę posypaną cukrem pudrem lub tak jak ja z lukrem cytrynowym.
Smacznego!

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Kategoria: Ciasta, Deser, Owoce TAG: , , ,

20 Komentarze

  1. whiness pisze:

    Zakochałam się w tych zdjęciach. Są naprawdę piękne :)

  2. Magda pisze:

    oj, mam ochote na kawalek takiej szarlotki :)

  3. Brenia pisze:

    Niezwykle apetyczne zdjęcia, mniam :)

  4. teenager ;) pisze:

    szarlotka wygląda bosko ,przepis obowiązkowo zapisuję <3 dziękuję ślicznie za to cudo !

  5. Wszystko wygląda tak pięknie, tak wiejsko i te światło. Powiedz jak udało Ci się takie uchwycić?

  6. Anka pisze:

    Jest niedaleko mnie takie miejsce na łące gdzie światło tak ładnie można złapać, ale było trochę gimnastyki w trawie, żeby zrobić te zdjęcia,

  7. Yoko pisze:

    Bajeczne zdjęcia, ciasto wygląda przepysznie! Taką słodką chwilę chciałoby się zatrzymać na dłużej…. :D

  8. kats pisze:

    Bardzo lubię taką tradycyjna szarlotkę. Zdjęcia przepiękne.

  9. Madziana pisze:

    Jaka piękna ta szarlotka :) Mam smaka na nią od 5 dni tylko czasu brak :( Cudowne zdjęcia, bardzo podoba mi się pomysł tych etykietek :) Pozdrawiam!

  10. kocie-smaki pisze:

    w takiej scenerii i tak podane – zjadłabym chyba wszystko ;) szarlotka wygląda cudnie, to taki prawdziwie domowy, rodzinny wypiek przynoszący tylko ciepłe i dobre wspomnienia. i jeszcze ten lukier.. mmm, rozpływam się :)

  11. Mmmm, pyszności i jeszcze podane na łonie natury ;-) Świetne zdjęcia jak zawsze, dziękujemy za dodanie jednego z nich do Wykrywacza, czekamy na kolejne :)

  12. Nieśka pisze:

    Czyli sekretem jest białko?:P ajjj szarlotka z moich snów -duuuużooo jabłek!

  13. Wspaniałe zdjęcia! Oczywiście szarlotka również :-)

  14. Anka pisze:

    Nieśko – szarlotkę robię na dwa sposoby. Pierwszy polega na smarowaniu surowego ciasta białkiem aby zabezpieczyło przed wsiąkaniem soku. Ciasto jest wtedy kruche i lekko „suche”.
    W drugiej wersji nie używam białka i wtedy ciasto jest bardziej wilgotne, „ciężkie”.
    Pozdrawiam :)

  15. Marta pisze:

    Wspaniala szarlotka i bardzo, bardzo prosta do upieczenia, ach te rodzinne przepisy :)

    Dwa razy juz ja przyrzadzilam. Za pierwszym razem posmarowalam bialkiem ciasto, ale drugim juz zapomnialam! To i tak nie mialo znaczenia, bo szarlotka wyszla cudowna :) A konsumpcja okolo 1 w nocy z goscmi, gdy jeszcze jest taka cieplutka? Sama rozkosz i…oczywiscie lepsze niz restauracyjne czy kupne :)

    Bardzo polecam i gratuluje :)

    PS Zeby tylko te jablka same sie chcialy obierac ;-)

  16. Bogusia M pisze:

    wczoraj zrobiłam jestem zachwycona jak szybko i smacznie mozna zrobic takie cudo tylko szkoda ze wszystko w jeden dzien zjedzony ;p ale polecam!!!

  17. poziomka_a pisze:

    piekę szarlotki regularnie, ale od wczoraj to moja faworytka :) świetny przepis, na pewno zagości na stałe na naszym stole. A po szarlotce już tylko wspomnienie … bardzo dziękuję :)

  18. Wasze zdjecia sa po prostu niesamowite. Zrobilam ta szarlotke tez i BARDZO mi sie podobala, tylko ze ja uzylam mniej cukru. Dalam na swojego bloga razem z linkiem do waszego :)

  19. lili pisze:

    Pieknie wyglada, tylko jakbys podala proporcje na blache 28cm
    to byloby super;))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>