Przepis na domową szarlotkę – najlepszą pod słońcem

Na niedzielę postanowiłam upiec tradycyjną szarlotkę o rustykalnym charakterze. Przepis pochodzi z „tajemnej księgi mojej mamy” – notatnika kulinarnego w którym zapisuje wszystkie swoje sprawdzone i od lat wykonywane przepisy. Jest to klasyczny przepis na ciasto kruche i pyszny mus jabłkowy z cynamonem. Zapraszam.

Szarlotka
Szarlotka

Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm):

1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:
1,5 kg jabłek np. antonówek
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka budyniu waniliowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2-3 łyżki wody

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Następnie włożyć je do garnka, dodać cukier, cynamon, sok z cytryny oraz 2-3 łyżki wody.
Jabłka dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodać łyżkę budyniu, wymieszać i schłodzić.
Mus jabłkowy powinien być lekko rozgotowany.

Na stolnicę przesiać mąkę połączoną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać pokrojone na małe kawałki schłodzone masło, żółtka i zagnieść ciasto.
Jeśli składniki na ciasto nie będą chciały się skleić proponuję dodać łyżkę wody lub łyżkę jogurtu naturalnego.

Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3, owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 30 min.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Ciasto kruche:
Okrągłą formę smarujemy masłem. Wyjmujemy większą część ciasta z zamrażalnika, kroimy na plasterki i wyklejamy nim formę, zarówno dno jak i brzeg. Surowe ciasto smarujemy białkiem aby zabezpieczyć ciasto przed wchłonięciem soku z jabłek.
Nakładamy mus i wyrównujemy powierzchnię łyżką.
Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta, trzemy ją na grubych oczkach i posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Podajemy szarlotkę posypaną cukrem pudrem lub tak jak ja z lukrem cytrynowym.
Smacznego!

Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka

23 odpowiedzi do “Przepis na domową szarlotkę – najlepszą pod słońcem”

  1. Jest niedaleko mnie takie miejsce na łące gdzie światło tak ładnie można złapać, ale było trochę gimnastyki w trawie, żeby zrobić te zdjęcia,

  2. w takiej scenerii i tak podane – zjadłabym chyba wszystko 😉 szarlotka wygląda cudnie, to taki prawdziwie domowy, rodzinny wypiek przynoszący tylko ciepłe i dobre wspomnienia. i jeszcze ten lukier.. mmm, rozpływam się 🙂

  3. Nieśko – szarlotkę robię na dwa sposoby. Pierwszy polega na smarowaniu surowego ciasta białkiem aby zabezpieczyło przed wsiąkaniem soku. Ciasto jest wtedy kruche i lekko „suche”.
    W drugiej wersji nie używam białka i wtedy ciasto jest bardziej wilgotne, „ciężkie”.
    Pozdrawiam 🙂

  4. Wspaniala szarlotka i bardzo, bardzo prosta do upieczenia, ach te rodzinne przepisy 🙂

    Dwa razy juz ja przyrzadzilam. Za pierwszym razem posmarowalam bialkiem ciasto, ale drugim juz zapomnialam! To i tak nie mialo znaczenia, bo szarlotka wyszla cudowna 🙂 A konsumpcja okolo 1 w nocy z goscmi, gdy jeszcze jest taka cieplutka? Sama rozkosz i…oczywiscie lepsze niz restauracyjne czy kupne 🙂

    Bardzo polecam i gratuluje 🙂

    PS Zeby tylko te jablka same sie chcialy obierac 😉

  5. wczoraj zrobiłam jestem zachwycona jak szybko i smacznie mozna zrobic takie cudo tylko szkoda ze wszystko w jeden dzien zjedzony ;p ale polecam!!!

  6. piekę szarlotki regularnie, ale od wczoraj to moja faworytka 🙂 świetny przepis, na pewno zagości na stałe na naszym stole. A po szarlotce już tylko wspomnienie … bardzo dziękuję 🙂

  7. Wczoraj zrobiłam szarlotke, jest smaczna, ciasto jest kruchutkie.Jednak miałam z nim problem ponieważ składniki nie chciały się skleic, dodałam odrobinę wody I się udalo:)

    1. Angelo,

      Do ciasta na szarlotkę można również dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Zaraz uzupełnię przepis o Twoją sugestię.

      Pozdrawiam serdecznie
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *