Przepis na faworki

Nie wyobrażam sobie tłustego czwartku bez odpowiednio dużej porcji faworków oprószonych cukrem pudrem. To takie must have na zakończenie karnawału, a potem tylko kiełki i inne zdrowe zieleniny. Wiadomo, wiosna idzie.
Dziś odkurzam kolejny przepis na chruściki z maminego zeszytu, w którym łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodatek tej ostatniej wpływa na kruchość i delikatność ciasta. Faworki są niezwykle chrupiące i rozpływające się w ustach.

 

Przepis na faworki

Składniki na faworki:
420 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka (jaja wielkości M)
100 gram masła (roztopionego i przestudzonego)
125 ml słodkiej śmietany (można pół na pół z jogurtem naturalnym)
szczypta soli
1 łyżka spirytusu lub octu
+
2 kostki smalcu do smażenia faworków
cukier puder do posypania

Z podanego przepisu otrzymamy 3 duże talerze wypełnione kruchymi faworkami. Polecam również faworki z tego przepisu.

Przepis na faworki:
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy żółtka, roztopione masło, śmietanę, sól i ocet, zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli wystąpi problem z wyrobieniem ciasta i będzie się rozpadało to należy dodać 2 łyżki śmietany lub jogurtu.
Ciasto na faworki wykładamy na delikatnie oprószoną stolnicę i uderzamy wałkiem z każdej strony przez 10 minut. Dla uzyskania większej ilości pęcherzyków i jeśli starczy nam sił możemy naprzemiennie uderzać, wałkować, składać ciasto i ponownie uderzać.

Formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą i na 1 godzinę wkładamy do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 6 porcji i cienko rozwałkowujemy (1-2 mm). Tniemy na pasy, w środku robimy nacięcie i przewlekamy przez otwór jedną końcówkę ciasta.
Tak przygotowane faworki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Aby zbytnio nie obniżyć temperatury tłuszczu smażymy je porcjami po 4-5 sztuk.
Układamy na ręczniku papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu, przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis na faworki

Przepis na faworki

 

2 odpowiedzi do “Przepis na faworki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *