Przepis na makowiec drożdżowy

Już od połowy listopada wypatruję na sklepowych półkach pękatych puszek z gotową masą makową. Moje mało gospodarstwo nie doczekało się jeszcze „sprzętu” do mielenia maku. Zatem idę na skróty i kupuję od razu 3 puszki bo wiem, że do końca grudnia pozostanie po nich tylko wspomnienie. Ich zawartość zakończy swój żywot w makowcach, pieczonych jabłkach… słodkich pomysłów jest cały ogrom.
Do listy zakupów dopisuję coraz to nowe pozycje bo jakoś tak lista przepisów do wypróbowanie niebezpiecznie się powiększyła. Wiem, że nie wystarczy mi czasu na wypróbowanie wszystkich ciast ale jak dziecko raduję się i poddaję temu przedświątecznemu podnieceniu. Lubię ten czas a przygotowania wręcz kocham.
A jak to wygląda u Was?

Przepis na makowiec drożdżowy
Przepis na makowiec drożdżowy

Nęcona niezwykle apetycznymi zdjęciami ciasta drożdżowego Estonian Kringel postanowiłam wypróbować przepis Ana, zamieniając nadzienie cynamonowe na makowe oraz zmniejszając ilość soli. Warto było. Przepis podaję za autorką Ana Maria Ciolacu.

Jak przystało na drożdżowe najlepsze w smaku jest w dniu upieczenia.

Składniki na ciasto:
300 g mąki ( 2 szklanki )
1/2 łyżeczki soli
120 ml letniego mleka ( 1/2 szklanki )
15 g świeżych drożdży ( lub 1 koperta aktywne suche drożdże )
30 g letniego roztopionego masła (1/8 szklanki)
1 żółtko
1 łyżka cukru

Wypełnienie:
ok. 500 g gotowej masy makowej
opcjonalnie ulubione bakalie i orzechy

Wykonanie:
Rozkruszone drożdże zasypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie gorącym).
Odstawić na kilka chwil aby „ruszyły”.

Do miski wlać roztopione masło, żółtko zmiksować, dodać przesianą mąkę z solą.
Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut.
Ciasto na początku będzie twarde z czasem, pod wpływem naszych ciepłych dłoni zmięknie.
Miskę przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym (aby ciasto nie wyschło) i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny w ciepłym miejscu.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blat lub stolnicę posypujemy mąka i rozwałkowujemy ciasto drożdżowe no prostokąt o grubość 1 cm.
Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy warstwę masy makowej. Do dokoła pozostawiamy 1 cm margines.
Ciasto zwijamy w rulon, przecinamy ostrym i obsypanym mąką nożem na dwie części, które zaplatamy ze sobą. Formując okrąg.
Dla ułatwienia zapraszam do tutorialu ze zdjęciami. Wieniec umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 30 do 35 minut na złoty kolor.

Smacznego!

Przepis na makowiec drożdżowy
Przepis na makowiec drożdżowy
Przepis na makowiec drożdżowy
Przepis na makowiec drożdżowy
Przepis na makowiec drożdżowy
Przepis na makowiec drożdżowy
Przepis na makowiec drożdżowy
Przepis na makowiec drożdżowy

 

 

 

 

14 odpowiedzi do “Przepis na makowiec drożdżowy”

  1. Witam, wlasnie skonczylam robic te ciasto. Jestem zawiedziona niedokładnym przepisem. Ciasto o grubości aż 1 cm plus pół kilograma masy? Moje miało może 2mm, co daje większą objętość jak i możliwość zawiniecia w rulon. NIe sposób na nim zmieścić 500g masy, mieści sie gora 250 g. Nie wiem co z tego teraz wyjdzie. Szkoda.

    1. Witaj Lidziu, bez problemu zmieści się 500g masy makowej, należy rozłożyć ją grubą warstwą. Na zdjęciach widać, że maku było dużo, aż „wypływał” z warstw plecionego ciasta. Spotkałam w sieci przepisy gdzie dodano 850g maku a masę ciasta zwiększono tylko o 100 g mąki. 🙂 Zachęcam do ponownego wypróbowania przepisu 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *