Przepis na piernik staropolski, piernik dojrzewający – I etap

Dni z kalendarza znikają w błyskawicznym tempie, którego nie mogę dogonić mimo, iż bardzo się staram. W kalendarzu spisuję litera po literze pomysły na świąteczne prezenty dla najbliższych, dania które chciałaby przyrządzić i liczę tygodnie do Wigilii. Zostało niewiele czasu, tylko 4 tygodnie i 3 dni, wiec to już ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik dojrzewający.

Przepis na piernik staropolski, piernik dojrzewający
Przepis na piernik staropolski, piernik dojrzewający

Przepis na piernik staropolski, piernik dojrzewający
Przepis na piernik staropolski, piernik dojrzewający
Piernik
Piernik

 

Piernik staropolski piekę po raz pierwszy, zawsze przerażała mnie długa lista składników i wizja 5 tygodniowego czasu dojrzewania ciasta w lodówce. Wbiłam sobie do głowy, że to jest zbyt skomplikowane i trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego.

Zapraszam na przepis na piernik staropolski z bloga Basi, delikatnie zmodyfikowałam przyprawy – dodałam anyż, czarny pieprz i ziele angielskie.

Etap I
Składniki na piernik:
(na 2 duże pierniki)
500 g miodu np. lipowego (użyłam spadziowego)
400 g cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 jaja
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
60 g gotowej przyprawy do piernika (takiej bez mąki i innych ulepszaczy)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego anyżu
szczypta mielonego pieprzu i ziela angielskiego

+ dodatkowo (Etap II)
2 słoiki powideł śliwkowych
1 kieliszek koniaku
200 g domowej masy marcepanowej* lub kupnej
1 kieliszek likieru pomarańczowego
200 g czekolady

* w przepisie na domową masę marcepanową pomijamy kakao

Przygotowanie ciasta na 5 tygodni przed świętami:
Miód, masło i cukier wkładamy do dużego garnka z grubym dnem.
Podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy aż masa stanie się jednolita.
Odstawiamy do ostudzenia.

Do chłodnej masy dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i wszystkie przyprawy.
Ciasto dokładnie wyrobić aby nie miało grudek. Najlepiej użyć miksera bo ciasto jest bardzo gęste i klejące.
Ciasto na piernik przełożyć do naczynia z kamionki lub do szklanej miski.
Przykryć ściereczką, pokrywką i włożyć do lodówki na 5 tygodni.
Na 3-4 dni przed świętami upiec piernik.

Etap II
Pieczenie piernika staropolskiego:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na trzy równe części.
Stolnicę lub blat podsypujemy mąką, każdy z placków rozwałkowujemy do grubości ok. 1 cm.
Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 160ºC – 180ºC.
Kolejno pieczemy pozostałe blaty.
Odstawiamy do ostudzenia.

Złożenie piernika:
Powidła śliwkowe lub inną konfiturę podgrzewamy w garnuszku, smarujemy pierwszy placek.
Warstwę z powidłami przykrywamy drugim plackiem.
Masę marcepanową rozwałkowujemy do formatu naszego piernika i układamy na wierzch.
Następnie układamy ostatnią warstwę – placek trzeci.
Owijamy arkuszem papieru, wkładamy do worka foliowego. Równomiernie obciążamy np. grubą książką i odstawiamy w chłodne miejsce, aby odpoczął. Rano w dniu Wigilii smarujemy polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady.

Smacznego.

6 odpowiedzi do “Przepis na piernik staropolski, piernik dojrzewający – I etap”

  1. Aniu piernik staropolski to moje ulubione świąteczne ciasto, już nie mogę się doczekać aż się nim najem 🙂 Na całe szczęście mało czasu zostało do tego momentu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *