Przepis na żurek wielkanocny (przepis I)

Dziś na blogu przepis na tradycyjną wielkanocną zupę – żurek, przyrządzony na samodzielnie wyhodowanym zakwasie. Ile domów tyle receptur, smaków i tajemnych składników. Moim składnikiem „X” jest łyżka świeżo utartego chrzanu, który wzbogaca i podkręca nasze zmysły. Zgodnie z tradycją postną żurek gotujemy bez mięsa zabielony śmietaną. Najbardziej lubię jednak jego sytą wersję nagotowaną na białej kiełbasie z wędzonką.

Z powstaniem zupy wiąże się pewna historia jakby nie było zapewne legenda. W pewnej wielkopolskiej wiosce karczmarz oszukiwał swoich gości podając im strawę wątpliwej jakości. Pewnego dnia na progu stanął tajemniczy, okazały gość nie stroniący od dobrego jedzenia. Na ławie rozsypał złote monety i zaproponował chytremu restauratorowi pewien zakład. Powiedział, że chce zjeść najgorszą zupę jaka kiedykolwiek wyszła z kuchni. Jedyny warunek jaki musi spełnić karczmarz to przysiąc, że nigdy więcej nie ugotuje tej zupy pod groźba klątwy, nie zdradzi receptury i wyprowadzi się z rodzimej wioski porzucają dorobek życia.

Cwany gospodarz postanowił nagotować niestrawnej zupy, dodając do niej stary zakwas na chleb żytni, surową kiełbasę, resztki wędzonki. Dla zabicia smaku dorzucił warzywa, ząbki czosnku i zerwaną pod chałupą lebiodę.  Ale ogromne musiało być jego zdziwienie patrząc na tajemniczego gościa pochłaniającego z apetytem zupę.
Przegrał zakład i prawo do gotowania zupy. Opuścił zatem karczmę i zamieszkał na Śląsku. Cały czas myślał o żurku i interesie jaki mógłby na nim zbić.
Jego przedsiębiorcza natura wzięła górę i postanowił przechytrzyć los. Zastąpił zakwas z mąki żytniej zakwasem z kiszonej kapusty.

Nie muszę pisać jaki ta historia miała happy end – podobno sam Jan III Sobieski odwiedził karczmarza i zajadał się ową strawą.
Czy jest to legenda powstania żurku i barszczu białego tego nie wiem. Niech rozstrzygnie to ktoś inny, żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej a barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej lub kiszonej kapusty. Zapraszam zatem na talerz a może dwa pysznej staropolskiej zupy.

Przepis na żurek wielkanocny
Przepis na żurek wielkanocny

Składniki na żurek wielkanocny:

1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
biała część pora
ok. 2 litry wody
600 g surowej białej kiełbasy
300 g wędzonego, nieprzerośniętego boczku
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
pieprz, sól
750 ml zakwasu na żurek <– kliknij po przepis na zakwas
1 łyżka utartego chrzanu (lub ze słoiczka)
125 ml śmietany
5-6 jajek

Wykonanie żurku:

Do wody wrzucamy marchewkę, pietruszkę, posiekaną cebulę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy 10 minut.

Zmniejszamy płomień, do wywaru dodajemy surową białą i parzymy przez 30 minut.
Uważamy aby woda się nie zagotowała.

Kiełbasę wyjmujemy i odstawiamy.
Dadajem zmiażdżony czosnek.
Wlewamy zakwas na żur, śmietanę i mieszam.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy.

Boczek kroimy w paseczki, lekko podsmażamy dodajemy do żurku.
Doprawiamy chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem do smaku, gotujemy kilka chwil aby smaki się przegryzły.
Jeśli żurek jest za gęsty dodajemy wrzącą wodę lub wywar.

Kiełbasę kroimy na plasterki, jajka obieramy i kroimy na ćwiartki.
Dodatki rozkładamy na talerzach i zalewamy gorącą zupą.

Smacznego!

Przepis na żurek wielkanocny
Przepis na żurek wielkanocny
Przepis na żurek wielkanocny
Przepis na żurek wielkanocny
Przepis na żurek wielkanocny
Przepis na żurek wielkanocny

Ceramika na zdjęciach dzięki uprzejmości Manufaktury w Bolesławcu

 

 

16 odpowiedzi do “Przepis na żurek wielkanocny (przepis I)”

  1. Zurek bardzo lubię w każdej postaci…a w tej przepięknej zastawie z Bolesławca to nie tylko uczta dla żołądka ale również i podnieta dla oczu….

  2. Zajrzalam tu tylko na chwile i nie moge opuscic tego miejsca cudowne przepisy, piekne zdjecia potraw ktore tylko zachecaja do gotowania! Nic tylko spedzac cale popoludnia w kuchni! Postanowilam jednak wyprobowac twoj przepis na zurek mam nadzieje, ze wyjdzie tak pyszny jak Twoj i wszyscy beda zadowoleni!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *