Przepis na żurek wielkanocny (przepis II)

Propozycja żurku wielkanocnego w wersji wegetariańskiej, ugotowanego na domowym zakwasie żytnim, naturalnym wywarze z włoszczyzny, z całą paletą staropolskich przypraw takich jak majeranek, czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i świeżo utarty chrzan. Jajka ugotowane na twardo zastąpiłam jajkiem w koszulce. Płynne żółtko delikatnie rozpłynęło się w zupie, tworząc słoneczną plamę.
Zupa ta jest idealną propozycją dania podanego na niedzielne śniadanie rozpoczynające Święta Wielkanocne. Bynajmniej tak jest u mnie w domu.

Żurek gości na moim stole przez okrągły rok, przygotowuję go w wersji wegetariańskiej jak i bardziej treściwszej z białą kiełbasą i wędzonką. Czasem podaję go z ziemniakami, czasem z kromką świeżo upieczonego, chrupiącego chleba.
Zapraszam.

 

Przepis na żurek wielkanocny
Przepis na żurek wielkanocny

Zapraszam również do wypróbowania przepisu na żurek wielkanocny (<- klik), który ugotowałam na wywarze z włoszczyzny, białej kiełbasy i wędzonki.

 

Składniki na żurek wielkanocny:

ok. 2 litry wody
pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
1 cebula (przypalona nad płomieniem)
3 ząbki czosnku
2 liść laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
pieprz, sól
1 łyżka majeranku
2-3 suszone lub mrożone grzyby
750 ml:
zakwasu na żurek <– kliknij po przepis I na zakwas
zakwasu na żurek <– kliknij po przepis II na zakwas
1 łyżka utartego chrzanu (lub ze słoiczka)
125 ml śmietany
kilka jajek w koszulce

 

Wykonanie żurku:

Obraną włoszczyznę, przyprawy, zmiażdżony czosnek, przypaloną cebulę wkładamy do wody, gotujemy ok 20 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
Wyjmujemy ugotowane warzywa.
Zmniejszamy płomień pod wywarem, wlewamy cały zakwas żytni, gotujemy kolejne 5-10 minut.
Żurek co jakiś czas dokładnie mieszamy, aby się nie przypalił.
Na koniec dodajemy śmietanę, chrzan, smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
Jeśli żurek jest za gęsty i zbyt intensywny w smaku dodajemy wrzącą wodę lub wywar.

 

Przygotowanie jajka w koszulce:

Jak ugotować jajko w koszulce? Nic bardziej prostego.
Wystarczy tylko świeże jajko, nieco uwagi oraz zachowanie pewnej kolejność wykonywanych czynności:

1. W rondlu zagotowujemy wodę. Dodajemy 1 łyżkę octu.
Ważne aby jajko w koszulce mogło swobodnie pływać w garnku.

2. Jajko ostrożnie wbijamy do miseczki lub kubka. Ważne aby żółtko nie rozpłynęło się.

3. Gdy woda w garnku będzie już zagotowana, zmniejszmy płomień.
Łyżką mieszamy wrzącą wodę, tworząc wir.

4. Naczynie z jajkiem zbliżamy maksymalnie do powierzchni wody, wlewamy jajko na wirującą wodę.
Białko powinno momentalnie ściąć się i „otulić” żółtko.
Jeśli białko zbyt mocno rozpłynęło się po powierzchni, możemy za pomocą łyżki zebrać je w kierunku żółtka.

5. Jajko w koszulce gotujemy 2 minuty.

6. Ugotowane jajko w koszulce wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową.
I gotowe 🙂

 

Podanie żurku wielkanocnego:

Gorącą zupę nalewamy na talerze lub do bulionówek, na środek układamy jajko w koszulce.
Wierzch posypujemy majerankiem, rzeżuchą lub zieloną natką pietruszki.

Smacznego!

 

Przepis na żurek wielkanocny
Przepis na żurek wielkanocny
Przepis na żurek wielkanocny
Przepis na żurek wielkanocny

 

 

9 odpowiedzi do “Przepis na żurek wielkanocny (przepis II)”

  1. żurek polubiłam całkiem niedawno ale do tego stopnia, że teraz nie moge sobie wyobrazic, że tyle czasu nie chciałam go jeść. wersji wegetariańskiej jeszcze nie próbowałam : >
    wszystko przede mną : )

    1. Soniu u mnie było podobnie, żurek odpychał mnie kolorem i zapachem zakwasu. Na szczęście się to zmieniło :). Żurek ugotowany na wywarze z warzyw jest delikatniejszy w smaku, ale na Święta Wielkanocne przygotuję wersję na wędzonce 🙂

    1. Dziękuję, trochę może być kłopotliwe przygotowanie większej ilości jaj w koszulce na raz 😉 Ale smak żurku z płynnym i delikatnym żółtkiem wart jest odrobiny wysiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *