Pyry z gzikiem

Mimo iż nie jestem rodowitą Wielkopolanką to pyry z gzikiem skradły moje serce, umysł i żołądek. To sztandarowe danie chętnie zajadam na obiad lub kolację, a gzik na śniadanie jako dodatek do pieczywa. Na blogu podaję przepis na podstawową wersję ale zachęcam do eksperymentowania z wiosennymi dodatkami np. rzodkiewką czy czosnkiem.
Polecam i życzę smacznego 🙂

Pyry z gzikiem
Pyry z gzikiem

Ilość śmietany, soli i pieprzu dodajemy według gustu i upodobań kulinarnych.

Składniki:
młode, małe pyrki
twaróg półtłusty (ser biały) w kostce
gęsta śmietana 12%
cebula
sól
pieprz
szczypiorek
+
masło dobrej jakości

Wykonanie:
Pyrki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach (skórce) do miękkości.
Twaróg rozgniatamy w miseczce, dodajemy śmietanę, drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz do smaku, mieszamy.
Wierzch posypujemy szczypiorkiem.
Ziemniaki odcedzamy, ciepłe układamy na talerzu, kroimy na pół i solimy do smaku.
Obok nakładamy porcję gzika oraz kawałek masła.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na zapiekane pyrki z gzikiem

Smacznego!

Pyry z gzikiem
Pyry z gzikiem
Pyry z gzikiem
Pyry z gzikiem

 

 

 

10 odpowiedzi do “Pyry z gzikiem”

  1. Zapomniano o jednym! Musi być jeszcze olej rydzowy, tez Wielkopolska specjalność. Odrobine do smaku, najlepiej zrobić w gziku lekkie wgłębIenie i w nie wlać odrobinę oleju rydzowego i maczać do woli!

    1. Tak, trafna sugestia. Jeśli akurat jest pod ręką to warto dodać odrobinę do gziku. Spotkałam się również z wersją z dodatkiem oleju lnianego lub oleju rzepakowego. Każdy region kultywuje swoje tradycje kulinarne.

      Pozdrawiam
      Ania

    1. Henryku,

      Olej rydzowy to olej tłoczony na zimno z nasion lnicznika znany także jako lnianka czy lennica. Lecznik spokrewniony jest z rzepakiem. Został wpisany na listę tradycyjnych produktów województwa wielkopolskiego.
      Większość sklepów z ekologiczna żywnością ma go w swojej ofercie.

      Polecam jest bardzo zdrowy.
      Pozdrawiam
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *