Racuchy z jabłkami

Dziś na blogu dodaję przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. Jest to danie idealnie wpisujące się w tradycje tłustego czwartku, ale może również zagościć u Was jako słodkie śniadanie lub podwieczorek. Zapraszam 🙂

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami

Składniki na racuchy:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
5 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru pudru
1 szklanka letniego mleka
1 łyżka oleju rzepakowego lub masła
szczypta soli
2 średnie jabłka
+
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i 1/2 szklanki letniego mleka.
Odstawić aby drożdże zaczęły pracować.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Do miski z drożdżami dodajemy pozostałą część mleka, łyżkę oleju i sól.
Wyrabiamy energicznie (ciasto będzie dość luźne), dodajemy jabłka i ponownie wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Ciasto nakładamy porcjami i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Racuchy drożdżowe odkładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem.

Smacznego tłustego czwartku!

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami

 

 

9 odpowiedzi do “Racuchy z jabłkami”

  1. Och, wspaniałe, racuchy smażę często, ale jak przedmówczyni na kefirze, bo tak szybciej, muszę się skusić na tą ambitniejszą wersję 🙂 Na widok skrzyneczki w tle zamarłam z wrażenia… 😉 Bomba !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *