Dzielę się dziś z Wami przepisem na orientalny rosół z kaczki, który rozgrzeje niejednego zmarzniętego wędrowca lub amatora sportów zimowych. Zupę, która idealnie wpiszę się również w efektowne dania na domówkach, w czasie karnawału. Serwowany w małych miseczkach z mięsem z kaczki, makaronem soba lub ryżowym, pokrojonym szczypiorkiem, kapustą pekińską oraz sezamem. Zapraszam.

Orientalny rosół gotujemy tak jak tradycyjny, długo i na małym ogniu. Jak to mówi moja mama –„Ważne aby tylko pykał”. Jeśli w trakcie gotowania zbyt mocno nam się zagotuje i nie będzie klarowny, wystarczy go przecedzić.
Rosół z kaczki będzie dość tłusty, dlatego przy porcjowaniu warto odkroić kuper oraz przed włożeniem warzyw zebrać i wylać nadmiar tłuszczu.
Składniki na rosół z kaczki:
1 kaczka (ok. 1,7 kg)*
4 marchewki
1 średnia pietruszka
1 średni seler
1 por
1 cebula opalona nad płomieniem
25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem)
2 l wody
5 łyżek sosu ostrygowego lub rybnego
sól morska
świeżo zmielony pieprz
2 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
4-5 plasterków świeżego imbiru
szczypta suszonej trawy cytrynowej
+
makaron soba lub makaron ryżowy
szczypiorek
sezam
2-3 liście kapusty pekińskiej
Wykonanie rosołu z kaczki:
Kaczkę podzielić na porcje, umyć, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i na średnim ogniu zagotować. Zmniejszyć ogień, dokładnie usuwać gromadzący się na powierzchni szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego.
Zupę orientalną gotujemy przez kolejne 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu, uważając aby nie doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół będzie klarowny.
Pod koniec gotowania spróbować i w razie potrzeby przyprawić do smaku sosem ostrygowym, solą, pieprzem i trawą cytrynową.
Rosół podajemy gorący w małych miseczkach z porcją mięsa z kaczki, makaronem soba, pokrojonym szczypiorkiem, kapustą pekińską oraz sezamem.
Smacznego!




Nigdy nie jadłam takiej zupy, ale Twoja tak kusi, że z wielką przyjemnością bym spróbowała! 🙂
Gorąco polecam taki rosołek ze względu na jego orientalny smak 🙂
Pycha! Uwielbiam takie azjatyckie zupy 🙂
O tak nie ma nic lepszego niż miseczka aromatycznej zupy.
Uwielbiam kaczkę i wszystko co jest z nią związane. Nawet tak negowaną przez wielu czarninę 😉 Twój rosołek wygląda mega apetycznie – musi być mniam 🙂
Oj zjadłabym taką miseczkę, zwłaszcza że zmroziło za oknem 🙂 Pozdrawiam 🙂
bardzo dobre danie smakowałem 08 lutego i polecam . Smakosz
Uwielbiam takie wschodnie smaki! Twój rosół wygląda tak apetycznie!
Work of art. Definitely trying this. You make a great team.