Sałatka szopska

 

Sałatka szopska
Sałatka szopska

Składniki:
pomidory koktajlowe
średni ogórek
papryka czerwona
papryka zielona
ostra papryczka czuszka (opcjonalnie)
średnia cebula
natka pietruszki lub szczypiorek
bułgarski ser owczy (lub inny bałkański)
pieprz, sól
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego

Wykonanie:
Oliwę łączymy z octem winnym, pieprzem i solą.
Ogórka obieramy ze skóry, kroimy w plasterki.
Pomidory przekrawamy na pół, paprykę kroimy w kostkę, cebulę w cienkie plasterki.
Warzywa układamy na talerzu, posypujemy posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, skrapiamy sosem.
Na sałatce układamy utarty szopski ser.
Smacznego 🙂

Sałatka szopska
Sałatka szopska
Sałatka szopska
Sałatka szopska
Sałatka szopska
Sałatka szopska
Sałatka szopska
Sałatka szopska

 

 

 

 

7 odpowiedzi do “Sałatka szopska”

  1. Aniu,
    nie wiem jak Ty to robisz, ale (teraz mnie trzyma grypa) zaraz bym pobiegła po składniki i mieszała, cięła, kroiła – jak przykazałaś. Wzrokiem się „najadam”, ale w brzuchu burczy ;))))))

  2. Śliczne zdjęcia! Jakiś czas temu robiłam bułgarski obiad i jednym ze składników była sałatka szopska. Z całego zestawu dań najbardziej mi smakowała – nawet bardziej od greckiej, którą uwielbiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *