Dziś przygotowałam dla Was propozycję lekkiej sałatki, jej głównym składnikiem są paluszki krabowe (tzw. crab sticks).
Szczerze mówiąc to oszalałam na jej punkcie i zachęcam do wypróbowania przepisu.
Delikatny smak ryb idealnie łączy się ze świeżym koperkiem.
Ze względu na mojego faceta wkroiłam tylko jeden pęczek, już słyszałam pytanie:
Czy musi być tyle zielonego? Hmmm…
Ale teraz wiem, że następnym razem bez obaw wkroję dwa.
Sałatka jest kolorystycznie oraz smakowo ekscytująca i może być ciekawą propozycją na bankiecik. Proponuję podać ją w wydrążonych kolorowych paprykach, które posłużą jako „miseczki”.

Składniki:
1 opakowanie paluszków krabowych surimi (ok 200 gram)
3 średnie ogórki gruntowe (poza sezonem mogą być zwykłe zielone)
1 opakowanie makaronu ryżowego – nitki (Rice sticks)
1 lub 2 pęczki świeżego koperku
3 łyżki majonezu
Sól, mielony pieprz
7-8 sztuk kolorowej papryki
Przygotowanie:
Rozmrozić paluszki krabowe, delikatnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Pokroić w 1 cm kostki.
Przygotować makaron ryżowy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Odsączyć z wody, ostudzić i pokroić tak aby jedzenie go nie stanowiło problemu.
Składniki umieścić w dużej misce.
Umyć paprykę, odciąć wierzch i wydrążyć.
Pokroić ogórek, posiekać koperek, daszek papryki, który pozostał po ich przekrojeniu oraz sól i pieprz.
Wszystko razem wymieszać. Dodać majonez i ponownie połączyć składniki.
Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę do schłodzenia.
Proponuję podawać sałatkę w paprykach.
Smacznego 🙂
Przepis dostałam od mojej siostry (całusy!)



Ta sałatka w rożnych, podobnych do siebie wariantach jest ostatnio bardzo modna. Ja ją uwielbiam, ale bez papryki i koperku, bo tej wersji nie spotkałam na swojej drodze;-) Twoja jest na pewno pyszna i pięknie podana! 🙂
Dziękuję, bardzo polubiłam połączenie tych składników.
Sałatka pycha!!! Właśnie sie zajadam
Małgorzato bardzo się cieszę, że przepis przypadł Tobie do gustu.
cudowne zdjęcia!
Śliczne, kolorowe zdjęcia. Fajny pomysł na przystawkę albo na sałatkę, którą można zabrać na lunch do pracy. Spróbowałabym też z dodaniem tofu…
Jedno pytanko: ogórek ze skorka czy obieramy?Spotkałam sie tez z przepisem,ze powinien być wydrazony?Dziękuje za odpowiedz.