Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym

Na weekend przygotowałam dla Was przepis na puszysty sernik w odsłonie jesiennej. Cynamon i śliwki to serce i dusza. Dodatek cynamonu do jednej warstwy wzbogaca smak i rozgrzewa serce w chłodne wieczory. Sos śliwkowy koi duszę która zabiegana po tygodniu pracy chętnie by przysnęła otulona kocem w miękkim fotelu. Polecam 🙂

Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym
Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym

Sernik jest prosty w wykonaniu, najważniejsze aby wszystkie składniki przed pieczeniem były w temperaturze pokojowej. Zamiast sosu śliwkowego możemy podać ciepłe powidła lub sos malinowy. Gorąco polecam 🙂 Sernik upiekłam w tortownicy o średnicy 22 cm.

Składnik na sos śliwkowy:

300 g śliwek (waga z pestkami)
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżka soku z cytryny

Składniki na spód:

150 g biszkoptów
65 g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

1000 g sera twarogowego zmielonego (4 kostki)
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 jaj
100 g białej czekolady
1 łyżka cynamonu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy je z lodówki na 2-3 godziny przed pieczeniem sernika.

Przygotowanie sosu śliwkowego:

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki.
Wrzucamy na patelnię (duża powierzchnia parowania) lub do rondelka, wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Gotujemy, aż śliwki się rozpadną a nadmiar soku odparuje.
Blenderem miksujemy na puree i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy.

Przygotowanie spodu sernika:

Ciasteczka kruszymy na „piasek”, dodajemy miękkie masło i dokładnie rozcieramy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, pozostałą część papieru wypuszczamy swobodnie poza obręcz, dno i boki smarujemy masłem.
Spód dokładnie wylepiamy biszkoptową masą, wyrównujemy jednocześnie dociskając i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
Zmielony ser miksujemy z cukrem i mąkami.
Wbijamy po kolei jajka, nie należy wyrabiać zbyt długo tylko do połączenia składników.

Około 1/3 masy przelewamy do drugiej miski, dodajemy łyżkę cynamonu, mieszamy.
Do 2 / 3 masy dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, mieszamy, wylewamy na spód z biszkoptów.
Masę cynamonową wylewamy na pierwszą.

Za pomocą dużej łyżki mieszamy ruchami okrężnymi dwie warstwy tak aby poswatały  abstrakcyjne wzory (masy nie powinny połączyć się całkowicie).

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni), pieczemy 10 minut, następnie temperaturę obniżamy do 140 i pieczemy kolejne 50 minut.
Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, przestudzony wstawiamy do lodówki na całą noc.

Przed podaniem sos śliwkowy podgrzewamy i podajemy jako ciepły dodatek do sernika.

Smacznego!

Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym
Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym
Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym
Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym
Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym
Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym
Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym
Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym
Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym
Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym
Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym
Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym

 

 

 

 

 

 

18 odpowiedzi do “Sernik cynamonowy z sosem śliwkowym”

  1. Aniu, jak już pisałam na FB sernik wygląda niesamowicie, najchętniej bym go porwała i zaszyła się z nim gdzieś gdzi nikt by mnie nie znalazł 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *