Sernik czekoladowy

Nowy Rok przywitaliśmy ciastem godnym królewskiego podniebienia, sernikiem intensywnie czekoladowym. Jak szaleć, bawić się to na całego i zawsze w towarzystwie czekolady. Bo podnosi poziom endorfin, pobudza psychoaktywnie dodając energii i stymulując do bardziej odważnych działań 😉 Same plusy i zalety. Miłośnicy czekolady i wszelkiej innej maści łasuchy będą usatysfakcjonowane. Zapraszam na kawałek sernika.

Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy

Sernik ten właściwie można opisać jako deser aniżeli ciasto, jest kremowy i puszysty dzięki ubitym białkom. A po nocy spędzonej w lodówce osiągnął idealną konsystencję oraz zyskał na smaku.
Przyznam iż w przeciągu paru dni piekłam go dwukrotnie, raz w wersji deserowej na bazie czekolady o zawartości 70% kakao. Sernik w smaku był nie za słodki, bardzo wytrawny i wykwintny, idealnie wpisał się w moje gusta.
Drugą wersję oparłam o przepis z dodatkiem 300g czekolady mlecznej i ponownie się nie zawiodłam. Sernik po upieczeniu miał jaśniejszą barwę, był bardziej słodki i delikatniejszy w smaku. I ten prezentuję na zdjęciach.

 

Składniki na sernik

(tortownica o średnicy 26 cm):
1 kg białego sera (z wiaderka np. Piątnicy)
250 g mascarpone
180 g cukru pudru (3/4 szklanki)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
5 jaj, wielkość M (żółtka i białka oddzielnie)
300 g czekolady mlecznej (lub deserowej*)

Polewa czekoladowa:

100 g czekolady mlecznej
5-6 łyżek śmietany kremówki

* jeśli do sernika wykorzystaliśmy czekoladę deserową ilość cukru zwiększamy do 200 g (ok. 1 szklanki)

 

Wykonanie:
Sery i jaja powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmujemy je z lodówki na 3-4 godziny przed pieczeniem.
Jeśli na serze oddzieli się warstwa płynu należy go ostrożnie wylać.
Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Ser biały miksujemy z mascarpone, wsypujemy cukier, mąkę i kakao nie przerywając wyrabiania.
Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.

Czekoladę łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
Po chwili dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, mieszamy, całość przelewamy do sera i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, ostrożnie mieszamy za pomocą dużej łyżki.
Masę wylewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch.
Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni.

Sernik po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez godzinę.
Dopiero po upływie tego czasu wyjmujemy na blat, kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy na kilka godzin do lodówki. (np. na całą noc).

Wykonanie polewy czekoladowej do sernika:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wlewamy śmietanę i roztapiamy w kąpieli wodnej.
Podgrzewamy przez chwilę, zestawiamy z ognia i mieszamy do połączenia składników.
Sernik polewamy czekoladą.
Smacznego!

Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy

 

 

 

10 odpowiedzi do “Sernik czekoladowy”

    1. czuję, że będzie Wam smakował. Olu moi domownicy po raz kolejny domagaj się powtórki. Ulec im czy nie? 🙂 Napisz proszę jaką wersję upiekłaś z mlecznej czy deserowej czekolady?

      Pozdrawiam Ania

      1. Sernik smakował, chociaż dla mnie był troszkę za bardzo czekoladowy, a za mało „sernikowy” 🙂 ale całkiem możliwe, że to przez moje kombinowanie. Piekłam w dużo mniejszej tortowanicy, więc musiałam sobie wszystko przeliczyć i chyba przesadziłam z czekoladą. Generalnie masy wyszło mi tyle, że ledwo zmieściła się cała w formie i bałam się, że mi ucieknie w trakcie pieczenia. Na szczęście wszystko się udało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *