Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy
Sernik kajmakowy

Składniki na sernik:

Masa serowa (blacha o wymiarach 24 cm x 28 cm):
1 kg sera trzykrotnie mielonego (niesłodzonego, np. z wiaderka)
400 g masy kajmakowej/krówkowej (kupiłam gotową, do masy sernika wykorzystamy 2/3 puszki)
5 jaj
100 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżka mąki pszennej

Spód:
100 – 120 g krakersów solonych
2 łyżki masła

Polewa na wierzch sernika:
100 g czekolady mlecznej z orzechami lub deserowej
1/3 puszki masy kajmakowej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka

Wykonanie sernika:

Jajka, masę kajmakową, masło wyjmujemy powinny być w temperaturze pokojowej.

Krakersy rozdrabniamy i łączymy z masłem. Możemy to zrobić za pomocą blendera lub ręcznie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i masą z krakersów. Dociskamy i wyrównujemy wierzch, wkładamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni.

Masło, cukier puder i 230 g kajmaku (2/3 puszki) ucieramy na gładką masę.
Kolejno dodajemy po jednym jajku, porcji sera i mąki.
Dokładnie łączymy składniki ale nie miksujemy zbyt długo.
Masę serową przekładamy na spód z krakersów, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 50 minut.
Jeśli sernik pod koniec pieczenia zbytnio się rumieni możemy przykryć go folią aluminiową.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Wykonanie polewy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Puszkę z 1/3 masy kajmakowej wkładamy do rondelka z wodą, dodajemy mleko, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ponownie mieszamy aby nie było grudek.
Tak przygotowanymi polewami dekorujemy wierzch sernika malując np. „esy floresy”.
Ciasto schładzamy w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Sernik inspirowany przepisem White Plate.

Smacznego 🙂

Sernik kajmakowy
Sernik kajmakowy

18 odpowiedzi do “Sernik kajmakowy”

  1. Jestem początkującą kucharą, dlatego proszę o wyjaśnienie:

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. – co to takiego kąpiel wodna, jaką ilość wody mam dodać? Czy rozpuszczam na ogniu?

    Puszkę z 1/3 masy kajmakowej wkładamy do rondelka z wodą, dodajemy mleko, mieszamy. – ponownie pytam, jaka ilość wody?

    1 kg sera trzykrotnie mielonego (niesłodzonego, np. z wiaderka) – czy mogę poprosić o konkretniejszą nazwę, chodzi o twaróg sernikowy?

    Z góry dziękuję za odpowiedź! 🙂

    1. Kąpiel wodna oznacza, że naczynie z masą jest włożone do większego naczynia z wodą, która się gotuje – w ten sposób masa się podgrzewa, ale nie bezpośrednio na ogniu. To tak w wielkim skrócie, poza tym polecam google :). Powodzenia w pieczeniu, ja chyba jutro robię, bo brzmi i wygląda świetnie 🙂

    2. Natalko, przepraszam że tak ogólnie to opisałam, już się poprawiam 😉

      Kąpiel wodna: czyli naczynie (miseczka żaroodporna, mały rondelek) np. z pokruszoną czekoladą umieszczam nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Ważne aby gotującej się woda nie było zbyt dużo, powinna sięgać tak do ok 3/4 wysokości dużego garnka. Podobnie możemy rozpuścić np. masło, mamy gwarancję że nic się nam nie przypali.

      Puszkę wkładam do garnuszka. Do rondelka wlewam trochę wody, tak aby sięgała do połowy wysokości puszki. Gorąca woda ułatwi rozpuszczenie masy kajmakowej i połączenie składników.

      Do w/w przepisu wykorzystałam ser w wiaderku Piątnicy – „Twaróg Sernikowy mielony”.

      Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Natalko jeśli spróbujesz przepisu to napisz proszę jak wyszedł i czy smakowała 🙂

      1. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że mi wyjdzie – dzisiaj będę próbować. Przepraszam, za moje nieogarnięcie 😉

    1. Jeszcze nie próbowałam przepisu na brownie ale jest bardzo kuszący 🙂 Sernik kajmakowy to obecnie moje ciasto NR 1, jest obłędnie pyszny. Słony spód równoważy słodkość sernika 🙂

  2. robiłam, tylko zamiast krakersów dałam herbatniki, wyszło pyszne ! ale następnym razem dam jednak krakersy, bo wyszło mega słodkie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *