Sernik morelowy

Smak sernika idealnego ma oczywiście sernik mojej mamy, pieczony z dodatkiem gotowanego ziemniaka. Przepis na niego na pewno zagości jeszcze na blogu. Tymczasem poszukiwałam czegoś bardziej lekkiego, owocowego i chyba mogę powiedzieć wakacyjnego. Postanowiłam do masy serowej dodać zmiksowane pure z moreli. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Powstał sernik nieziemski w smaku. Przez słodycz delikatnie przebija kwaskowa nuta moreli, oddając sernikowi cały bukiet swojego aromatu i  koloru. Zapraszam na kawałek ciasta, a może bardziej deseru 🙂

Sernik morelowy
Sernik morelowy

Składniki na sernik

(forma tortowa 24 cm):

Spód:
około 200 g herbatników maślano-czekoladowych
5 łyżek masła
+ ok. 1 łyżki masła do formy

Masa serowa:
1 kg sera waniliowego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka pure z moreli* (minus 2 łyżki musu do dekoracji)
4 jajka (wielkość M)

Pure z moreli:
* (do przepisu użyłam 12 średniej wielkości moreli)
Umyte owoce, nacinamy płytko w 2-3 miejscach, identycznie jak do obierania pomarańczy.
Zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę.
Odlewamy gorącą wodę, zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki i miksujemy blenderem na gładką masę.
Odkładamy 2 łyżki do dekoracji wierzchu sernika.

Wykonanie sernika:

Dno i boki formy smarujemy masłem.

Do stopionego masła kruszymy herbatniki, dokładnie rozcieramy.
Wykładamy dno formy oraz brzeg do wysokości 1 cm.
Na czas przygotowania masy serowej formę umieszczamy w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.

Łączymy składniki na masę serową – ser, cukier, mąkę i pure z moreli. W miseczce roztrzepujemy jajka i dolewamy do masy. Całość miksujemy tylko do połączenia składników, nie za długo.
Ostrożnie przelewamy na spód z ciasteczek.
Na wierzchu robimy kleksy z pure morelowego, za pomocą np. wykałaczki malujemy fantazyjnie wzory.

Sernik pieczemy przez ok. 50-60 min.
Powinien mieć delikatnie rumiane, upieczone brzegi a środek lekko płynny.
Uchylamy drzwi od piekarnika i pozostawiamy w nim ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Sernik wstawiamy do lodówki na 10-12 godzin, najlepiej na całą noc.

 

Życzę pysznego i udanego wypieku 🙂
Inspiracja przepisem White Plate na sernik z mango.

Zapraszam do wypróbowania przepisów na:
Sernik kajmakowy
Sernik śliwka w czekoladzie

Sernik morelowy
Sernik morelowy
Sernik morelowy
Sernik morelowy

 

 

7 odpowiedzi do “Sernik morelowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *