Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem

Nachodzi czasem człowieka sporej wielkości OCHOTA na COŚ SŁODKIEGO. Chodzi i szepcze do ucha, trochę podszczypuje, spokoju nie chce dać. Nie można z nią walczyć bo i tak się jej nie pokona. Z pomocą może przyjść ulubiony koktajl malinowy, miseczka domowej granoli ale nie… OCHOTA nie ma ochoty na zdrowe, lekkie przekąski. Ona chce być jak prawdziwa fanaberia, intrygująca i niepowtarzalna w smaku.

Zapraszam na kawałek sernika bez pieczenia.

Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem
Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem

 

Do przygotowania sernika na zimno wykorzystałam gotową masę marcepanową. Jeśli macie czas to zachęcam do przygotowania jej samodzielnie np. z tego przepisu:
Kartofelki marcepanowe
W przepisie pomijamy oczywiście kakao.

Polecam Państwu również przepis na dwukolorowy sernik na zimno:
Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką

 

Składniki na sernik na zimno (tortownica 22 cm):
Masa serowo-marcepanowa:
1 kg twarogu zmielonego półtłustego (lub np. twarogu sernikowego z wiaderka)
200 g masy marcepanowej*
200 g cukru pudru
3 łyżki żelatyny w proszku
1/4 szklanki zimnej wody
1/4 szklanki gorącej wody
+
ok. 10 dorodnych truskawek

Spód sernika na zimno:
100 g ciastek owsianych lub biszkoptów
2 łyżki płatków owsianych
60 g masła

* masę marcepanową możemy zastąpić puszką mleka kokosowego

Wykonanie sernika na zimno:
Do misy kruszymy ciastka, dodajemy płatki owsiane i masło. Miksujemy na jednolitą masę.
Powstałym ciastem wyklejamy dno torownicy, wyrównujemy wierzch mocno dociskając do formy.

Do miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po 10 minutach wlewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Masę marcepanową ucieramy z cukrem stopniowo dodając twaróg.
Do płynnej jeszcze żelatyny dodajemy łyżkę masy serowo-marcepanowej, mieszamy i czynność powtarzamy.
Następnie „rozcieńczoną” żelatynę przelewamy do masy sernikowej, miksujemy do połączenia składników.

Truskawki kroimy na połówki, układajmy na krawędzi tortownicy, masę serową przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch w razie potrzeby poprawiamy położenie truskawek.
Sernik na zimno wkładamy do lodówki na 3-4 godziny lub na całą noc.

Smacznego 🙂

 

Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem
Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem
Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem
Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem
Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem
Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem
Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem
Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem

3 odpowiedzi do “Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem”

  1. Mnie też taka OCHOTA jedna czasem podszczypuje i zaczepia i nie zawsze łatwo jej dogodzić, ale Twój sernik myślę, że sprosta każdej 🙂 Wygląda obłędnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *