Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną

Śledzie to zmora moje dzieciństw. Zapach skutecznie przeganiał mnie z kuchni kiedy mama przygotowywała ulubione śledzie po kaszubsku lub w śmietanie. Biegałam od okna do okna wietrząc mieszkanie, próbując pozbyć się tego specyficznego zapachu. Teraz wydaje mi się to zabawne. Mama spokojnie i pobłażliwie patrząc na mnie tłumaczyła, że to minie. Że zapach wywietrzeje, a ja z wiekiem nabiorę ochoty na wytrawny i surowy smak tej ryby. Bo do pewnych smaków trzeba po prostu dojrzeć. I tak też się stało.

Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną
Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną

Przygotowując śledzie korzystam z trzech sprawdzonych przepisów, po kaszubsku, w śmietanie i oleju lnianym. Dziś podaję recepturę na pierwszą wersję z minimalną zmianą. Rodzynki zastąpiłam suszoną żurawiną.
Zapraszam.

 

Składniki:
5 filetów śledziowych (matjasów)
1 łyżka octu do moczenia śledzi
2 średnie cebule
50 g suszonej żurawiny (lub rodzynek)
ok. 100 ml oleju rzepakowego
1 puszka pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki cukru
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu

Wykonanie:
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i następnie moczymy przez ok godzinę –
po upływie 30 minut zmieniamy wodę i wlewamy 1 łyżeczkę octu, odstawiamy na kolejne 30 min.
Następnie zlewamy wodę a płaty śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy.

Cebulę kroimy w talarki lub jak kto woli kostkę i podsmażamy na oleju przez 4-5 minut.
Dodajemy pomidory w puszce, sok z cytryny, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, dusimy chwilę, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania cebula powinna być miękka a nadmiar płynów odparowany.
Do sosu pomidorowego dodajemy żurawinę i odstawiamy do ostygnięcia.

W słoiku lub pojemniku z zamknięciem układamy warstwami śledzie na przemian zalewając je sosem pomidorowym.
Dobrze zakręcony słoik odstawiamy do lodówki na 6-8 godzin.

Najlepsze są na 2-3 dzień, gdy wszystkie smaki się dobrze połączą i przegryzą 🙂
Smacznego.

 

Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną
Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną
Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną
Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną

 

 

 

5 odpowiedzi do “Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną”

  1. Jako dziecko śledzie były moją zmorą! Teraz bardzo lubię a Twoje wyglądają tak smacznie że nie potrafię się im oprzeć. Przepis od razu zapisuję 😀

    1. Tak do pewnych smaków trzeba dojrzeć, podobnie działały na mnie oliwki 🙂 Mam nadzieję, że śledzie przypadną Tobie do gustu.

      Pozdrawiam
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *