Słoneczny omlet z kukurydzą i salami

Za oknem słońce w lodówce słońce i na talerzu.
Pomysłów na komponowanie i łączenie składników omletu jest bardzo wiele.
Z czułością wspominam smak omletu z dzieciństwa – słodkiego z cukrem pudrem.
Dziś zapragnęłam połączenia smaku salami, kukurydzy i jajek.
Zapraszam na śniadanie.

„… Tyle słońca w całym mieście
Nie widziałeś tego jeszcze
Popatrz o popatrz! …”

Autor tekstu: Janusz Kondratowicz
Kompozytor: Jarosław Kukulski
Wykonanie oryginalne: Anna Jantar

Omlet z kukurydzą i salami
Omlet z kukurydzą i salami

Składniki na omlet dla 2 głodnych osób:

6 dużych jaj
3 łyżki mąki
6 cieniutkich plastrów salami
1/3 szklanki kukurydzy z puszki
3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie szczypiorek

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj roztrzepane żółtka i mąkę, następnie delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Rozgrzej patelnię i wlej olej.
Na gorący tłuszcz wlej masę i smaż na małym ogniu do momentu aż brzegi omletu się zetną. Posyp go kukurydzą, połóż plasterki salami i przykryj patelnię pokrywką aby masa jajeczna ścięła się od góry.

Omlet usmażyłam na dużej patelni o średnicy 28 cm, jeśli chcecie aby był grubszy proponuję przygotować go na mniejszej.

 

Omlet z kukurydzą i salami
Omlet z kukurydzą i salami
Omlet z kukurydzą i salami
Omlet z kukurydzą i salami

2 odpowiedzi do “Słoneczny omlet z kukurydzą i salami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *