Smalec domowy – przepis na chłopskie smarowidło

 

Smalec domowy
Smalec domowy

Składniki:
400 g słoniny
200 g boczku
300 g wieprzowego mięsa mielonego (np. od szynki)
1 średnia cebula
1 średnie kwaskowe jabłko
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek (opcjonalnie)

Wykonanie:
Słoninę, boczek kroimy w drobną kostkę (aby łatwiej się kroiła proponuję je zamrozić).
Do przetopienia smalcu wybieramy garnek z grubym dnem lub solidną patelnię.

Jako pierwsza na patelni ląduje słonina, wytapiamy ją na bardzo małym ogniu.
Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, aby równomiernie się roztopiła.
Gdy słonina jest już wytopiona dodajemy pokrojony boczek, mieszamy.

Po ok. 3-4 minutach jak skwarki się zarumienią wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, mieszając wszystko drewnianą łyżką.

Cebulę kroimy w piórka lub drobną kostkę (tak jak lubimy).
Solimy, pieprzymy i dodajemy cebulę.
Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.

Jabłko obieramy ze skóry, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Patelnię zdejmujemy z kuchenki dodajemy jabłko, zmiażdżony czosnek, majeranek mieszamy, odstawiamy na kilkanaście minut.
Przestudzony smalec przelewamy do słoika lub naczynia kamionkowego, wstawiamy do lodówki i czekamy aby stężał (najlepiej na noc).

Wietrzymy kuchnię 🙂
Smalec podajemy w towarzystwie ulubionego pieczywa, kiszonego lub konserwowego ogórka, grzybków w occie np. z tego przepisu
I zima nam nie straszna. Smacznego!

Smalec domowy
Smalec domowy
Smalec domowy
Smalec domowy
Smalec domowy
Smalec domowy
Smalec domowy
Smalec domowy
Smalec domowy
Smalec domowy

 

 

 

 

27 comments

  1. Babcia Sandman twierdzi, że taki smalec to żelazny punkt każdego świniobicia, zgadzamy się z nią w zupełności 🙂 Kupione nijak się mają do takiej prawdziwej, wiejskiej wersji choć wietrzenie kuchni (zwłaszcza naszej, połączonej z salonem) to naprawdę wyzwanie 🙂
    Pozdrawiamy ciepło,
    Mr. & Mrs. Sandman

  2. witam chcialabym dopytac poniewaz mam dwa pollitrowe sloiki smalcu czystego z naszej swinki czyli dalabym go z przepisu zamiast sloniny i moje pytanie to czy wystarcza te dwa sloiki?

  3. w przepisie jest 400g sloniny to ile mam dodac gotowego smalcu pol litra czy caly litr?
    juz nie mpge sie doczekac jak go zrobie
    pozdrawiam

    1. Proponuję roztopić smalec z 1 i 1/2 słoika, jeśli woli Pani bardziej „treściwą” konsystencję można ograniczyć się do 1 słoika 🙂 Pozdrawiam

  4. właśni rozlałam do słoiczków… teraz tylko to nieznośne czekanie aż będzie gotów na konsumpcje. Ale ponoć cnotę cierpliwości trzeba w sobie kształcić:)

    1. Wojtku, smalec przechowywany w lodówce może stać kilkanaście dni. Jeśli zrezygnujesz z jabłka i cebuli, gorący wlejesz do słoików, szybko zakręcisz, odwrócisz do góry dnem i odstawisz do ostygnięcia to powinien wytrzymać kilka miesięcy. Pozdrawiam Ania

  5. czy zamiast słoniny można użyć gotowego smalcu wieprzowego w kostce ? rozpuścić go i dalej tak samo postępować jak w przepisie?

  6. uff, zrobilam ale cale 5godz mi zeszlo,,, bez jablka bo mi nie pasuje:)nastepnym razem sprobuje zrobic na troche wiekszym ogniu:)

  7. Trudno było znaleźć gzikipyry.pl w google, strona ciekawa, zasługuje na większy ruch. Pozycjonowanie w 2015 stało się bardzo trudne, jest coś co ci się napewno przyda, poszukaj sobie w google – niezbędnik dla każdego webmastera

  8. Super pomysł na zrobienie własnego smalcu. Właśnie taki domowy jest znacznie lepszy niż ze sklepu, wiemy co tam jest i jakiej jakości. Sama także robię samemu ma różne sposoby, można dodawać do niego zioła jak najbardziej aby wzbogacić smak. Także można łatwo go zrobić w tej sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec/ Podobno można też dodawać skórkę pomarańczy lub cytryny utartą aby nadała aromatu, ale nie próbowałam jeszcze samemu, a może ktoś z pozostałych tak robił?

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *