Smalec domowy – przepis na chłopskie smarowidło

 

Smalec domowy

Smalec domowy

Składniki:
400 g słoniny
200 g boczku
300 g wieprzowego mięsa mielonego (np. od szynki)
1 średnia cebula
1 średnie kwaskowe jabłko
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek (opcjonalnie)

Wykonanie:
Słoninę, boczek kroimy w drobną kostkę (aby łatwiej się kroiła proponuję je zamrozić).
Do przetopienia smalcu wybieramy garnek z grubym dnem lub solidną patelnię.

Jako pierwsza na patelni ląduje słonina, wytapiamy ją na bardzo małym ogniu.
Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, aby równomiernie się roztopiła.
Gdy słonina jest już wytopiona dodajemy pokrojony boczek, mieszamy.

Po ok. 3-4 minutach jak skwarki się zarumienią wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, mieszając wszystko drewnianą łyżką.

Cebulę kroimy w piórka lub drobną kostkę (tak jak lubimy).
Solimy, pieprzymy i dodajemy cebulę.
Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.

Jabłko obieramy ze skóry, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Patelnię zdejmujemy z kuchenki dodajemy jabłko, zmiażdżony czosnek, majeranek mieszamy, odstawiamy na kilkanaście minut.
Przestudzony smalec przelewamy do słoika lub naczynia kamionkowego, wstawiamy do lodówki i czekamy aby stężał (najlepiej na noc).

Wietrzymy kuchnię :)
Smalec podajemy w towarzystwie ulubionego pieczywa, kiszonego lub konserwowego ogórka, grzybków w occie np. z tego przepisu
I zima nam nie straszna. Smacznego!

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

 

 

 

 

25 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *