Smalec domowy – przepis na chłopskie smarowidło

Anka | Styczeń 22, 2013 | KOMENTARZE:22 Komentarze »

 

Smalec domowy

Smalec domowy

Składniki:
400 g słoniny
200 g boczku
300 g wieprzowego mięsa mielonego (np. od szynki)
1 średnia cebula
1 średnie kwaskowe jabłko
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek (opcjonalnie)

Wykonanie:
Słoninę, boczek kroimy w drobną kostkę (aby łatwiej się kroiła proponuję je zamrozić).
Do przetopienia smalcu wybieramy garnek z grubym dnem lub solidną patelnię.

Jako pierwsza na patelni ląduje słonina, wytapiamy ją na bardzo małym ogniu.
Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, aby równomiernie się roztopiła.
Gdy słonina jest już wytopiona dodajemy pokrojony boczek, mieszamy.

Po ok. 3-4 minutach jak skwarki się zarumienią wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, mieszając wszystko drewnianą łyżką.

Cebulę kroimy w piórka lub drobną kostkę (tak jak lubimy).
Solimy, pieprzymy i dodajemy cebulę.
Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.

Jabłko obieramy ze skóry, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Patelnię zdejmujemy z kuchenki dodajemy jabłko, zmiażdżony czosnek, majeranek mieszamy, odstawiamy na kilkanaście minut.
Przestudzony smalec przelewamy do słoika lub naczynia kamionkowego, wstawiamy do lodówki i czekamy aby stężał (najlepiej na noc).

Wietrzymy kuchnię :)
Smalec podajemy w towarzystwie ulubionego pieczywa, kiszonego lub konserwowego ogórka, grzybków w occie np. z tego przepisu
I zima nam nie straszna. Smacznego!

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

Smalec domowy

 

 

 

 

Kategoria: Do chleba, Kanapki, Śniadania TAG: , , ,

22 Komentarze

  1. przepiśnik kuchenny pisze:

    wygląda zacnie…:)

  2. Kasia pisze:

    O tak! Chyba zrobię, uwielbiam :)

  3. Vanilia81 pisze:

    Konkretnie i na temat + tradycyjnie doskonałe zdjęcia. I ten plasterk ogórasa na górze… ;)

  4. siankoo pisze:

    smalec taki brzydki ma wygląd, a Twój tak pięknie przedstawiony, mniam :)

  5. majka pisze:

    Mniam :) Bardzo lubie smalec. Koniecznie z ogorkiem i duza iloscia soli :) A zdjecia…ogromnie zachecajace :)

    Pozdrowienia.

  6. Babcia Sandman twierdzi, że taki smalec to żelazny punkt każdego świniobicia, zgadzamy się z nią w zupełności :) Kupione nijak się mają do takiej prawdziwej, wiejskiej wersji choć wietrzenie kuchni (zwłaszcza naszej, połączonej z salonem) to naprawdę wyzwanie :)
    Pozdrawiamy ciepło,
    Mr. & Mrs. Sandman

  7. elka000 pisze:

    witam chcialabym dopytac poniewaz mam dwa pollitrowe sloiki smalcu czystego z naszej swinki czyli dalabym go z przepisu zamiast sloniny i moje pytanie to czy wystarcza te dwa sloiki?

  8. elka000 pisze:

    w przepisie jest 400g sloniny to ile mam dodac gotowego smalcu pol litra czy caly litr?
    juz nie mpge sie doczekac jak go zrobie
    pozdrawiam

    • Anka pisze:

      Proponuję roztopić smalec z 1 i 1/2 słoika, jeśli woli Pani bardziej „treściwą” konsystencję można ograniczyć się do 1 słoika :) Pozdrawiam

  9. klara pisze:

    właśni rozlałam do słoiczków… teraz tylko to nieznośne czekanie aż będzie gotów na konsumpcje. Ale ponoć cnotę cierpliwości trzeba w sobie kształcić:)

  10. Pysznie:) Smalczyk domowy bez dodatków też jest wyśmienity.

  11. ______________ pisze:

    Można dodać odrobinę wody, żeby gotowe skwarki były miękkie:)

  12. wojtek pisze:

    Drodzy smakowsze, jaki termin przydatności ma taki domowy smalec?

  13. kuba pisze:

    Pytanko. Czy zamiast kroić składniki można je zmielić w maszynce o dużych oczkach? … zawsze mniej roboty :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>