Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami

Dziś klasyczny obiad piątkowy – smażona ryba. Pierwszy raz kupiłam i przyrządziłam filet
z Miruny. Ryba jest chuda o wyrazistym, intensywnym morskim smaku.
Przyznam, że bardzo mi smakowała i na pewno zagości ona jeszcze w mojej kuchni.
Uzupełnieniem dania głównego były zapiekane warzywa: ziemniaki, cukinia, pomidory i czosnek w łupinkach.
Zapraszam.

Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami.
Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami.

Składniki:
3 filety ryby Miruny ze skórą
5 średnich ziemniaków
2 pomidory
1 cukinia
1 cebula
6-8 ząbków czosnku w łupinkach
garść szpinaku baby (opcjonalnie)
sól, pieprz, suszony tymianek
oliwa

Wykonanie:
Obieramy ziemniaki i gotujemy je przez 10 minut w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim warzywa: ugotowane i pokrojone w plasterki ziemniaki,
pokrojoną cukinię, pomidory, cebulę i ząbki czosnku w łupinkach.
Całość polewamy dwoma łyżkami oliwy oraz posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 min. w 180 stopniach.
Rozmrożoną rybę, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Nacinamy skórę, solimy i pieprzymy następnie obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie.
Rybę i warzywa układamy na talerzu i zajadamy.

Smacznego!

Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami.
Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami.
Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami.
Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami.
Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami.
Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami.
Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami.
Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami.
Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami.
Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami.

3 odpowiedzi do “Smażona ryba Miruna z zapiekanymi warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *