Smażone grzyby leśne z boczkiem i jałowcem

Staramy się wykorzystać piękną jesienną aurę i wybraliśmy się na grzybobranie. Las obdarował nas swoimi darami, cudnymi podgrzybkami i tylko jednym małym borowikiem. Warto było zanurzyć się w tym absolucie zieleni, upajać się zapachem mchu i szumu liści. Odpoczęłam i naładowałam energią na następny tydzień. Na obiado-kolację przygotowałam chyba najbardziej klasyczne danie z grzybów leśnych, no prawie… postanowiłam podkreślić ich aromat rozmiażdżonym w moździerzu owocem jałowca.

Smażone grzyby leśne z boczkiem i jałowcem
Smażone grzyby leśne z boczkiem i jałowcem

Składniki:
około 500 g grzybów leśnych
150 g boczku
1 cebula
1-2 owoce jałowca
1 łyżka oliwy
1 cebula
woreczek kaszy gryczanej
pieprz, sól

Wykonanie:
Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na cienkie plasterki, a cebulę na cienkie piórka. Boczek pokroić w słupki i podsmażyć na oliwie, na rumiany kolor. Wytopione „szpyrki” zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczy usmażyć grzyby. Dodać rozmiażdżone owoce jałowca, sól, pieprz i smażyć na wolnym ogniu przez około 15 – 20 minut. Pod koniec wrzucamy cebulę oraz wcześniej podsmażone kawałki boczku. Grzyby co jakiś czas mieszamy aby przesmażyły się równomiernie.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Leśne grzyby i kaszę nałożyć na talerze i posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego!

Smażone grzyby leśne z boczkiem i jałowcem
Smażone grzyby leśne z boczkiem i jałowcem
Smażone grzyby leśne z boczkiem i jałowcem
Smażone grzyby leśne z boczkiem i jałowcem
Smażone grzyby leśne z boczkiem i jałowcem
Smażone grzyby leśne z boczkiem i jałowcem

8 odpowiedzi do “Smażone grzyby leśne z boczkiem i jałowcem”

  1. Narobiłaś mi ogromnego smaka…Marzę o takim obiedzie od paru lat…Jakoś za każdym razem jak jadę do rodzinnego domu w Poznaniu to nie trafiam na sezon grzybowy a kiedyś takie obiadki jedliśmy jesienią nonstop..No cóż chociaż na fotki popatrzę, pozdrawiam Bartek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *