Sok z owoców dzikiego bzu czarnego

Anka | Wrzesień 6, 2012 | KOMENTARZE:16 Komentarze »

Małymi krokami zbliża się do nas jesień i okres grypowo – przeziębieniowy. Postanowiłam przygotować sok z dzikiego bzu czarnego taki jak robiła moja mama gdy byłam mała. Słodki o pięknym kolorze, który w magiczny sposób łagodził skutki choroby. Dojrzałe owoce zawierają bowiem bardzo cenne składniki: witaminę C, witaminy z grupy B, olejki eteryczne. Działają one przede wszystkim napotnie, przeciwbólowo i udrażniają górne drogi oddechowe. Należy pamiętać, aby zbierać tylko bardzo dojrzałe owoce, wręcz czarne. Te zielone i czerwone zawierają szkodliwą substancję – sambunigryne, podczas gotowania ulega rozkładowi i nie jest dla nas już groźna. Nie wolno spożywać świeżych, nieprzetworzonych owoców. Rzetelnie opisała to Bea. Proponuję zrywać czarny bez z krzewów oddalonych od szos i ulic.
Pogoda za oknem jest jeszcze piękna, więc zachęcam Was do spaceru w poszukiwaniu bzu i przygotowanie z niego soku.

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Składniki:

- 1 kg dojrzałych owoców
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanka wody
- sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wykonanie:

Owoce dokładnie myjemy i oddzielamy od gałązek. Można zrobić to na dwa sposoby widelcem lub tak jak ja zabawić się w kopciuszka. Uzbrojona w jednorazowe, gumowe rękawiczki przebierałam i odrywałam owoce ręcznie, kuleczka po kuleczce. Chciałam mieć pewność, że wybieram tylko dojrzałe owoce bzu.
Umieszczamy je w dużym garnku, wsypujemy cukier, wlewamy wodę. Gotujemy przez 15 minut na dużym ogniu tak aby popękały. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.
Odcedzamy i gorący sok wlewamy do słoiczków lub butelek i pasteryzujemy.

Na zdrowie!

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Kategoria: Dania wegetariańskie, Kompoty, Napoje i koktajle, Przetwory TAG: , , , ,

16 Komentarze

  1. whiness pisze:

    Nigdy nie piłam takiego soku. Na zdjęciach wygląda wspaniale.

    Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałaś Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pozdrawiam,
    whiness

  2. Jak zwykle piękne zdjęcia :)
    A dodatkowo na przeziębienie moja mama zawsze robiła sok z cebuli :)

  3. Anka pisze:

    Tak, syrop z cebuli też pamiętam. Pozdrawiam :)

  4. Jaki śliczny blog, a przepis rewelacja.
    Pozdrawiam serdecznie :)

  5. matylda pisze:

    jak ktoś się przeziębi, to już od tych zdjęć można wyzdrowieć.
    cudne.

  6. moni pisze:

    Sok godny polecenia, a zdjęcia cudne :)

  7. anja pisze:

    Cudne zdjęcia i jakie świetne etykiety! Sama zrobiłaś?

  8. ola domowa pisze:

    ja jeszcze soku na zimę nie zrobiłam (chociaż mam zamiar), ale robiłam ostatnio duńską zupę z dzikiego bzu, jeśli lubisz sok to zupa też powinna zasmakować :)

  9. Anka pisze:

    Uwielbiam smak soku z bzu a zupa bardzo mnie zainteresowała :)

  10. viola pisze:

    Sok z owoców bzu czarnego robię w sokowniku. Mniej roboty, a efekt przepyszny i piękny. Doskonały jest też zmieszany z sokiem z aronii.

  11. Marta pisze:

    Wspaniałe zdjecia,,, wspaniały sok!

  12. Jacek pisze:

    Nie wolno gotowac owocow bzu na zbyt duzym ogniu, bo niechcacy mozna doprowadzic do wrzenia w suktek czego straca to co w nich najlepsze
    Najlepiej na malym bardzo ogniu albo 1 na kuchence – jak kto ma – i przez ok godzine czasu bez przykrac aby trucizna w nich zawarta odparowala.
    Syrop w zwiazku z tym najlepiej gotowac osobno, a nastepnie mixowac wszystko potem .

  13. niesia pisze:

    witam ten sok robie drugi rok jest pyszny moja córeczka 2-letnia mówi że to ciuciu polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>