Sok z owoców dzikiego bzu czarnego

Małymi krokami zbliża się do nas jesień i okres grypowo – przeziębieniowy. Postanowiłam przygotować sok z dzikiego bzu czarnego taki jak robiła moja mama gdy byłam mała. Słodki o pięknym kolorze, który w magiczny sposób łagodził skutki choroby. Dojrzałe owoce zawierają bowiem bardzo cenne składniki: witaminę C, witaminy z grupy B, olejki eteryczne. Działają one przede wszystkim napotnie, przeciwbólowo i udrażniają górne drogi oddechowe. Należy pamiętać, aby zbierać tylko bardzo dojrzałe owoce, wręcz czarne. Te zielone i czerwone zawierają szkodliwą substancję – sambunigryne, podczas gotowania ulega rozkładowi i nie jest dla nas już groźna. Nie wolno spożywać świeżych, nieprzetworzonych owoców. Rzetelnie opisała to Bea. Proponuję zrywać czarny bez z krzewów oddalonych od szos i ulic.
Pogoda za oknem jest jeszcze piękna, więc zachęcam Was do spaceru w poszukiwaniu bzu i przygotowanie z niego soku.

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Składniki:

– 1 kg dojrzałych owoców
– 1 szklanka cukru
– 2 szklanka wody
– sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wykonanie:

Owoce dokładnie myjemy i oddzielamy od gałązek. Można zrobić to na dwa sposoby widelcem lub tak jak ja zabawić się w kopciuszka. Uzbrojona w jednorazowe, gumowe rękawiczki przebierałam i odrywałam owoce ręcznie, kuleczka po kuleczce. Chciałam mieć pewność, że wybieram tylko dojrzałe owoce bzu.
Umieszczamy je w dużym garnku, wsypujemy cukier, wlewamy wodę. Gotujemy przez 15 minut na dużym ogniu tak aby popękały. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.
Odcedzamy i gorący sok wlewamy do słoiczków lub butelek i pasteryzujemy.

Na zdrowie!

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

17 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *