Syrop z kwiatów czarnego bzu

Anka | Czerwiec 17, 2013 | KOMENTARZE:8 Komentarze »

Z niecierpliwością przemierzałam znajome szlaki spacerowe wypatrując dojrzałych kwiatów czarnego bzu. Nęcona zapachem, wspomnieniami o słodkim smaku syropu nie mogłam oprzeć się ich czarowi. Mój domownik nieco opornie podszedł do mikstury z kwiatów, pyłków… i takich tam eksperymentów. Do momentu aż skosztował orzeźwiającego napoju z dodatkiem cytryny i świeżej mięty, idealnym na upalne dni. A na zimę łyżka syropu dodana do ciepłej herbaty pozwoli zachować zdrowie i uchroni nas przez wirusami.

 

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Działanie syropu z kwiatów bzu doceniane było już przez nasze prababcie.
Działa napotnie, przeciwgorączkowo i moczopędnie, dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne.
Zawiera dużą ilość olejków eteryczne oraz związki wapnia, sodu, potasu i żelaza.

Uwaga:
Surowe kwiaty i owoce bzu zawierają toksyczny składnik – sambunigrynę.
Spożycie ich w postaci nie przetworzonej może spowodować nudności, słabość czy wymioty.
Substancja ulega rozkładowi poprzez proces gotowania.
Syrop piłam jako dziecko i nigdy nie nawiedziły mnie opisane dolegliwości.

Wspomnę jeszcze na koniec aby kwiaty zbierać w miejscach zielonych, oddalonych od zatłoczonych ulic.
Zapraszam :)

Składniki:
40 kwiatostanów czarnego bzu (całych baldachimów)
1 kg cukru
1,5 litra wody
2 cytryny (polecam nie pryskane – eko)

Wykonanie:
Kwiaty czarnego bzu zrywamy ostrożnie aby nie otrzepać pyłku.
Zbieramy baldachimy rozkwitnięte, dorodne.
Kwiaty bzu rozkładamy na gazecie aby przypadkowi mieszkańcy mogli je opuścić.

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, doprowadzamy do wrzenia.
Cytryny myjemy, jedną kroimy w plasterki z drugiej wyciskamy sok.

Kwiaty czarnego bzu uważnie oglądamy, usuwamy zasuszone kwiaty, gałązki itp.
Nożyczkami odcinamy zielone, grube łodygi a kwiaty wrzucamy do dużego słoika.

Zalewamy gorącym syropem, odstawiamy do przestudzenia.
Dodajemy plasterki cytryny oraz wlewamy sok. Mieszamy.

Wstawiamy do lodówki na 3 dni. Mieszamy kilkakrotnie.
Po tym czasie syrop odcedzamy przez gazę i zagotowujemy.
Gorący przelewamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

Na jesień polecam przepis na sok z owoców czarnego bzu
Smacznego!

 

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

 

 

 

 

 

Kategoria: Napoje i koktajle, Przetwory TAG: , ,

8 Komentarze

  1. kasiaaaa24 pisze:

    Uwielbiam, zwłaszcza zimą.
    Piękne ujęcia :)

  2. siankoo pisze:

    Jakoś jeszcze nigdy nie robiłam takiego soku, ale mój Tomek swojego czasu produkował wino z kwiatów czarnego bzu i za czasów studenckich bardzoooo umilało nam imprezy w akademiku :)

    • Anka pisze:

      Zaintrygował mnie wątek wina, bo właśnie rozglądam się za przepisem na nalewkę :) Syrop ma specyficzny, kwiatowo-pyłkowy smak dla którego warto przygotować kilka butelek :)

  3. Eliza pisze:

    fantastyczne zdjęcia :)

  4. wlada pisze:

    czy mozna zamiast cukru uzyc miodu?

  5. Mora pisze:

    Syrop jest pyszny, a zdjęcia piękne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>