Szarlotka sypana, razowa

Szarlotki z dużą ilością jabłek nie muszę rekomendować. Słodkiego ciasta z wilgotną warstwą kwaskowych jabłek. Ale ta jest wyjątkowa z kilku powodów. Chrupiący, rumiany wierzch, wyczuwalny smak mąki razowej, migdałów i oczywiście nuty cynamonu. Przenoszą w zupełnie inny wymiar kulinarnych podróży. A poza tym robimy ją błyskawicznie, wysypując kolejne warstwy na blachę. Czasem przychodzą takie dni, kiedy nabieramy ochoty na coś słodkiego. Tu i teraz, natychmiast.
Zapraszam.

Szarlotka sypana, razowa
Szarlotka sypana, razowa

Składniki na ciasto

(forma tortowa o średnicy 26 cm):
170 g mąki żytniej razowej (typ )
180 g kaszy manny
ok. 200 g cukru trzcinowego
50 g płatków migdałowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
150 g zimnego masła
+
2 kg kwaśnych jabłek (u mnie szara reneta)*
2 łyżki miodu (opcjonalnie)
+
cukier puder do posypania szarlotki

* Kupiłam 2,3 kg jabłek, aby po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pozostały 2 kg.
Jabłka były kwaśne i soczyste, postanowiłam dodać do nich 2 łyżki płynnego miodu.

Wykonanie szarlotki:

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.
Boki i dno smarujemy masłem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy 2 łyżki miodu, mieszamy.

Suche składniki: mąkę, kaszę, cukier, płatki migdałów, proszek do pieczenia, cynamon, mieszamy aby dobrze się połączyły.

Na dno wysypujemy 1/3 suchych składników, ścieramy na tarce 1/3 masła i 1/2 porcji jabłek. Wyrównujemy.
Na jabłka wysypujemy 1/3 suchych składników, 1/3 masła, pozostałą część jabłek i ponownie 1/3 suchych produktów. Wyrównujemy.
Na wierzch równomiernie ścieramy pozostałą część masła.

Szarlotkę pieczemy na złoty kolor przez około 50 minut.

Jak zrobić dekorację na ciasto:
Foremkę do wycinania pierników przykładamy do papieru, obrysowujemy, wycinamy.
Wycięty wzór układamy na szarlotce i obficie posypujemy cukrem pudrem – zdjęcie nr 2

Smacznego!

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na ciasta z jabłkami:
Szarlotka z migdałami
Szarlotka z budyniem
Domowa szarlotka

Szarlotka sypana, razowa
Szarlotka sypana, razowa
Szarlotka sypana, razowa
Szarlotka sypana, razowa
Szarlotka sypana, razowa
Szarlotka sypana, razowa
Szarlotka sypana, razowa
Szarlotka sypana, razowa
Szarlotka sypana, razowa
Szarlotka sypana, razowa
Szarlotka sypana, razowa
Szarlotka sypana, razowa

 

 

 

 

 

 

5 odpowiedzi do “Szarlotka sypana, razowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *