Szarlotka z migdałami

Szarlotka najlepsza jest na wszystko, na pogodę i dni te szaro – smutne, które mam nadzieję już się kończą. Odejdą już w niepamięć, rozpłyną w niebycie razem z burą materią zalegającą na skwerach. Podchodzę do okna i przyglądam się z naiwnością dziecka śmieciom pozostawionym „na chwilę” przez roztargnionych ludzi. One czekają tak grzecznie na właścicieli. Chciałabym im pomóc, oddać zagubione dobra i pamiątki ze stołów.  Ale jednak nikt się po nie zjawia. Smutne to. Czekam aż się świat zazieleni i zatuszuje ludzkie słabości i lenistwo. Oby do wiosny 🙂

Szarlotka z migdałami
Szarlotka z migdałami

Zapraszam dziś na klasyk – szarlotkę z migdałami na kruchym cieście. Gdzie rumiane warstwy ciasta skrywają cynamonowy mus jabłkowy i aromatyczne płatki migdałów. Ciepło pozdrawiam 🙂

Ciasto (tortownica o wymiarach 22 cm):
300 g mąki
200 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)*
2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
6-8 łyżek cukru (ilość wedle smaku)
100 g płatków migdałów

* Proponuję zakupić 1,3-1,5 kg jabłek jeśli tak jak ja lubicie je wyjadać 😉

Wykonanie nadzienia:
Na maśle, soku z cytryny i rumie dusimy drobno pokrojone jabłka.
Dosypujemy cynamon, mieszamy i odparowujemy nadmiar soku.
Smakujemy i dosypujemy cukier wedle gustu.
Na patelni lekko rumienimy płatki migdałów.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Wykonanie ciasta:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól i siekamy łącząc ze schłodzonym masłem.
Robimy dołek, wlewamy rozkłócone żółtka z cukrem pudrem i szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 do 2/3, zawijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Większą porcję ciasta rozwałkowujemy na okrąg (układam ciasto między 2 kawałki folii spożywczej i wałkuję) i wykładamy nim spód oraz boki formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy nasionami fasoli (grochu), podpiekamy przez 10 minut. Studzimy.

Na podpieczony spód wysypujemy połowę płatków migdałów,  nadzienie jabłkowe i pozostałą część migdałów. Dociskamy i wyrównujemy wierzch.

Drugą porcję ciasta wyjmujemy w lodówki i również rozwałkowujemy na okrąg.
Jeśli czujemy przypływ artystycznych mocy możemy wyciąć jakiś motyw (z pomocą przyjdzie nam nóż oraz różne foremki np. do pierników).
Ciasto ostrożnie układamy na wierzchu nadzienia, sklejamy krawędzie i smarujemy białkiem.
Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) pieczemy ok. 40 minut.
Smacznego!

Zapraszam do wypróbowania przepisu na szarlotkę najlepsza pod słońcem

Szarlotka z migdałami
Szarlotka z migdałami
Szarlotka z migdałami
Szarlotka z migdałami
Szarlotka z migdałami
Szarlotka z migdałami

 

Szarlotka z migdałami
Szarlotka z migdałami

 

 

 

 

12 odpowiedzi do “Szarlotka z migdałami”

  1. śmieci, pamiątki i „słodkie” gówienka kochanych czworonogów… i żeby nie było, że jestem „anty zwierzęca”, wręcz przeciwnie, sama mam taką jedną, białą wiecznie umorusaną panienkę, ale gówienka zbieram do woreczka 🙂 A szarlotka przepiękna 🙂

    1. Iwono ja również kocham wszystkie zwierzaki 🙂 A żal mam tylko do ludzi, którzy nie sprzątają po czworonogach i „gubią” śmieci. Pozdrawiam ciepło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *