Szarlotka z rumem

Na straganach pojawiły się pierwsze jabłka, moje ulubione papierówki, antonówki. Są idealne do szarlotki, kwaśne, soczyste i kruche. Rozmawiając chwilę ze sprzedawcą dowiaduję się, że zrywane były wczoraj z samego rana. Stare jabłonie znowu obrodziły, obsypując swoje rozłożyste gałęzie dorodnymi owocami. Starszy Pan zachwala walory smakowe i próbuje usprawiedliwić nieliczne plamki na skórce. Tłumaczy, że nie pryskane dlatego takie różnorodne.
Nie musi mnie przekonywać, kupuję.

Zapraszam na szarlotkę.

Szarlotka
Szarlotka

 

Przepis na szarlotkę pochodzi z Magazynu Smak 4/2013, wprowadziłam drobną modyfikację zastępując whisky – rumem.

 

Ciasto na szarlotkę:
2 szklanki mąki (o pojemności ok. 250 ml)
125 g masła
2-3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka spirytusu
odrobina sody na końcu noża
trochę letniej wody (ok. 2 łyżek)
szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Pod koniec wyrabiana, stopniowo dodajemy wodę.
Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki aby się schłodziło.


Jabłka do szarlotki:

1 kg kwaśnych jabłek (antonówka, papierówka, szara reneta)
3/4 szklanki cukru do smaku (dałam 1/2 szklanki)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
6 łyżek rumu lub jak w oryginalnym przepisie whisky

 

Wykonanie szarlotki:
Jabłka kroimy na kawałki. Na patelni lub rondelki rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, chwilę podsmażamy nie przerywając mieszania.
Po chwili dodajemy cukier, alkohol i przyprawy korzenne. Gotujemy do momentu, aż zaczną się rozpadać.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Formę do szarlotki smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Spód i boki wylepiamy połową schłodzonego ciasta. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy przez 10 min.

Wykładamy jabłka, wyrównujemy, na wierzch kruszymy lub kroimy w plastry pozostałe nam ciasto.
Szarlotkę wkładamy do pieca na 30-40 min.
Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości formy.

Upieczoną szarlotkę podajemy posypaną cukrem pudrem lub z gałką lodów.

Smacznego!

 

Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka

11 odpowiedzi do “Szarlotka z rumem”

      1. Aniu,

        Ciasto piekłam w formie o kształcie owalu. Długość naczynia 25 cm, w najszerszym miejscu 19 cm a wysokość niecałe 5 cm.

        Szarlotkę z tego przepisu można również upiec w formie tortowej o średnicy 22-23 cm.

        Pozdrawiam ciepło
        Ania

  1. Ja chętnie się skuszę :)Wymienię się nawet za kawałek drożdżowego 😉
    Te jabłka w środku pewnie rozpływają się w ustach, pięknie musi teraz u ciebie pachnieć takim ciastem :))

  2. Thank yoou foor aany other magnificent post. The place else may just anybody get that type of information in such
    a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I’m on the search for such info.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *