Szparagi w szynce parmeńskiej

Lubicie szparagi? … bo mam dziś szybki do wykonania przepis na zapiekane szparagi
w miłym „towarzystwie”. Postanowiłam przygotować je z grillowanym serem camembert
który otulił je ciepłym sosem. Jest to świetna propozycja na przekąskę w porze lunchu,
uzupełnienie drugiego dania lub pyszną propozycją na kolację.
Sezon na nie trwa w najlepsze i staram się często po nie sięgać.

Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi w szynce parmeńskiej

Produkty:

10 białych szparagów
10 plastrów szynki parmeńskiej
2 sztuki sera camembert
2 łyżki oliwy
2 ząbki świeżo zmiażdżonego czosnku
ulubione zioła (ja dodałam zioła prowansalskie)

Wykonanie:

1. Myjemy i obieramy szparagi.
2. Gotujemy je przez 10 minut.
3. Odcedzamy i każdy z osobna zawijamy w plaster szynki.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oliwy.
5. Układamy szparagi w naczyniu żaroodpornym. Następnie polewamy je pozostałą częścią oliwy z wcześniej dodanymi przyprawami i czosnkiem.
6. Tak przygotowane danie zapiekamy przez 10 minut w piekarnika nagrzanym do 220 st. C.
7. Na rozgrzanej patelni grillowej podsmażamy ser camembert tak aby lekko się przyrumienił.

Smacznego!

Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi w szynce parmeńskiej

Jedna odpowiedź do “Szparagi w szynce parmeńskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *