Tarta owocowa z kremem czekoladowym

Z tęsknotą wypatrywałam w kalendarzu tych dwóch wolnych dni, ulotnej soboty i nieśpiesznej niedzieli. I w końcu się doczekałam… ponownie upiekłam niezwykle barwną tartę z przepisu magicznej Czary-Maryś aby świętować i celebrować tych kilka ulotnych chwil. A więc znikam w słodkim niebycie, a Wam życzę wszystkiego miłego 🙂

Tarta owocowa z kremem czekoladowym
Tarta owocowa z kremem czekoladowym

Autorka do kremu dodała niebieski barwnik, niestety nie udało mi się go zdobyć w osiedlowym sklepiku i musiałam pominąć go w przepisie. Zapraszam na magiczną w smaku tartę owocową z białą czekoladą i serkiem mascarpone:

Składniki na ciast:
2 kubki mąki
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
kostka masła śmietankowego (200g)

Krem:
2 tabliczki białej czekolady
500g serka mascarpone
+
ulubione owoce sezonowe np.:
maliny, morele, brzoskwinie, borówki itd

Wykonanie:
Do miski przesiewamy 2 kubki mąki, dodajemy szczyptę soli, pokrojone w kostkę masło oraz żółtka utarte z cukrem pudrem. Szybko wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy w „kulkę”, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Brzegi i dno formy do tart wylepiamy ciastem na grubość ok. 0,5 – 0,7 cm, nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolę lub obciążamy inną formą.
Ciasto kruche pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier, fasolę i ponownie dopiekamy przez 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.

Spód tarty odstawiamy do ostygnięcia, a my przygotowujemy krem z białej czekolady.
2 tabliczki białej czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej (małą miseczkę stawami nad garnuszkiem w którym gotuje się woda, ważne aby dno miseczki nie stykało się z wodą) lub w mikrofalówce.
Do przestudzonej czekolady dodajemy serki mascarpone i dokładnie mieszamy aby nie było grudek.

Krem czekoladowy równomiernie rozprowadzamy na tarcie, układamy ulubione owoce lekko wciskają w masę. Formę z ciastem owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak aby krem przez noc w lodówce się związał i zgęstniał.

Smacznego 🙂

P.S. Tartę z tego przepisu piekłam dwa razy. Za pierwszym razem owoce ułożyłam na kremie przed włożeniem do lodówki, za drugim bezpośrednio przed podaniem. Oba sposoby sprawdziły się idealnie 🙂

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na ciasta kruche z owocami:
Tarteletki z czereśniami, czekoladą i bezą
Szarlotka z budyniem

Kruche ciasto z malinami i bardzo lekką budyniową pianką
Ciasto kruche z brzoskwiniami i jabłkami pod lekką bezą
Przepis na domową szarlotkę – najlepszą pod słońcem
Szarlotka z migdałami
Makowiec na kruchym cieście

Tarta owocowa z kremem czekoladowym
Tarta owocowa z kremem czekoladowym
Tarta owocowa z kremem czekoladowym
Tarta owocowa z kremem czekoladowym
Tarta owocowa z kremem czekoladowym
Tarta owocowa z kremem czekoladowym

 

 

 

11 odpowiedzi do “Tarta owocowa z kremem czekoladowym”

  1. Aniu z uwagi na to, że potłukłam moją formę (28) i kupiłam mniejszą zmniejszyłam czekoladę do dwóch tabliczek, a z ciasta „zabrałam” cukier puder i robię je tylko na żółtkach ze szczypta soli w tych samych proporcjach – PYCHOTKA – no i z borówkami obłęd podniebienia :* :* :*

  2. A kubek kubkowi nierowny,w Holandii,gdzie mieszkam od dziesiatek lat w receptach okresla sie wage,czasem pojemnosc,lecz uznana miedzyswiatowo.Nie stosuje sie”cups”amerykanskich,bo zarowno Polacy,jak i Holednrzy nie gesi,jezyk swoj maja 🙂
    Wiec jesli juz tylko z kubkiem,to ilu mililitrowym lub gramowym w Panstwa receptach?
    Z komplementami dla strony -Iwona C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *