Tarta z grzybami leśnymi

 

Tarta z grzybami leśnymi
Tarta z grzybami leśnymi

Składniki:

Ciasto na tartę:
340 g mąki pszennej (2 szklanki)
200g masła
2 żółtka
szczypta soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Farsz:
500 g grzybów (np. podgrzybki, kurki, koźlaki, borowiki lub pieczarki)
2 łyżki oleju
1 mały por
3 jajka
400 ml śmietany 18%
świeża natka pietruszki
sól, pieprz
9-10 plasterków cukinii (opcjonalnie)

Wykonanie:
Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy sól, gałkę muszkatołową i żółtka, szybko zagniatamy.
Owijamy folią i wkładamy na 30-40 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tart, nakłuwamy widelcem, podpiekamy przez 20 minut.
Grzyby oczyszczamy kroimy, podsmażamy na oliwie, dorzucamy pokrojony por, mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, posiekaną pietruszkę, sól i obficie pieprzymy, mieszamy.
Masę jajeczno-śmietanową wlewamy ostrożnie na podsmażone grzyby.
Plasterki cukinii układamy na wierzchu.
Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 35 minut.

Smacznego!

Tarta z grzybami leśnymi
Tarta z grzybami leśnymi
Tarta z grzybami leśnymi
Tarta z grzybami leśnymi
Tarta z grzybami leśnymi
Tarta z grzybami leśnymi

 

 

 

4 odpowiedzi do “Tarta z grzybami leśnymi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *