Tarteletki z czereśniami, czekoladą i bezą

Moi Drodzy czytelnicy,
Dziś na blogu wpis urodzinowy. Tak, gzik i pyry obchodzi pierwsze urodziny… Sama nie wiem kiedy minął nam ten rok, dopiero po przejrzeniu archiwum widzę ile już albo i dopiero opublikowałam przepisów. Dużo się zmieniło w mojej spokojnej i niewielkiej kuchni, dużo nowych osób ją odwiedziło, z czasem zamieszkało.
Z całego serca dziękuję Wam za to, że jesteście, czytacie i przede wszystkim próbujecie mojej wesołej twórczości na własnych żołądkach. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz, który przeczytany sprawia mi przyjemność, wypełnia moją głowę i w magiczny sposób dodaje mi skrzydeł.
Jest to dla mnie wzruszające i szalenie inspirujące uczucie.

Serdecznie pozdrawiam
Ania

Tarteletki z czereśniami, czekoladą i bezą
Tarteletki z czereśniami, czekoladą i bezą

Jak święto to musi być coś słodkiego do popołudniowej kawy, więc upiekłam urocze tarteletki. Słodka i lekka beza skryła, delikatnie zapieczone czereśnie, warstwę gorzkiej czekolady oraz niezwykle kruche ciasto. Deser jest wyważony nie przesłodzony, idealny.
Z podanego przepisu można upiec jedną dużą tartę lub kilka mniejszych.

Składniki (6 sztuk, o średnicy 11 cm)

Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
50 g drobnego cukru
2 żółtka
1 płaska łyżka śmietany 18%
szczypta soli

Nadzienie:
12 kostek czekolady deserowej
ok. 400 g czereśni

Beza:
2 białka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
80 g cukru pudru

Do tarteletek:
łyżka masła
bułka tarta

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski lub blat kuchenny, dodać sól, pokrojone na małe kawałki masło. Lekko zagnieść. W szklance roztrzepać żółtko z cukrem pudrem i śmietaną. W cieście zrobić otwór, wlać zawartość szklanki. Szybko wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników. Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Tarteletki wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą.
Czereśnie umyć, wydrylować.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Schłodzone ciasto podzielić na 6 równych porcji, rozwałkować, napełnić foremki (dno i boki), nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piec 12 minut.

Wykonanie nadzienia:
Tarteletki ostrożnie wyjąć z piekarnika, do każdej włożyć 2 kostki czekolady.
Odczekać chwilę aż czekolada się roztopi w razie potrzeby rozprowadzić nożem.
Na wierzch wyłożyć czereśnie.

Schłodzone białka ubić mikserem na pianę, stopniowo dodać cukier puder, pod koniec mąkę ziemniaczaną. Miksować do całkowitego wchłonięcia mąki.
Piana powinna być lśniąca i sztywna.

Na tarteletki wyłożyć pianę z białek.
Tak przygotowane tarteletki wstawić do nagrzanego piekarnika i ponownie piec przez 15 minut
(beza powinna być z wierzchu lekko rumiana).

Po upieczeniu ostudzić.
Smacznego!

Tarteletki z czereśniami, czekoladą i bezą
Tarteletki z czereśniami, czekoladą i bezą
Tarteletki z czereśniami, czekoladą i bezą
Tarteletki z czereśniami, czekoladą i bezą
Tarteletki z czereśniami, czekoladą i bezą
Tarteletki z czereśniami, czekoladą i bezą
Tarteletki z czereśniami, czekoladą i bezą
Tarteletki z czereśniami, czekoladą i bezą

 

 

 

 

10 odpowiedzi do “Tarteletki z czereśniami, czekoladą i bezą”

    1. Dziękuję serdecznie 🙂 Tak, bardzo szybko ten czas płynie malowany kolorami zmieniających się pór roku. Pozdrawiam bardzo serdecznie 🙂

  1. Kolejnych pysznych lat blogowania Ci zycze Aniu 🙂 I jak najwiecej tak pieknych zdjec. Ja zawsze wprost nie moge sie na nie napatrzec .)

    Usciski.

  2. Kruche ciasto, czekolada i czereśnie, to jest to 😀 Niedługo dostanę wiśnie, to z nimi wypróbuję. I życzę, aby blog przetrwał jeszcze wiele urodzin, bo jest świetny 🙂
    Pozdrawiam.

    1. Dziękuję, Marto Twoje słowa dodają mi skrzydeł 🙂 Zdjęcia „pstryka” moja druga połowa. Ja tylko gotuję i aranżuję klimat 😉 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *