Wegetariański smalec z fasoli. Pasta z fasoli

 

Pasta z fasoli
Pasta z fasoli

 

Składniki na smalec:
1 puszka białej fasoli, lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
2 średnie cebule
1 jabłko
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1 goździk
1 jałowiec
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka sosu sojowego
1/4 szklanki zimnej wody
olej do smażenia
sól i pieprz

 

Przygotowanie smalcu wegetariańskiego:
Cebulę obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę oraz przyprawy. Smażyć na małym ogniu na złoty kolor. Co jakiś czas mieszać aby cebula nie przypaliła się.

Fasola z puszki.
Fasolę zmiksować blenderem razem z sosem sojowym, pieprzem, solą i 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić.
Z podsmażonej cebulki wyłowić liście laurowe, ziele angielskie, goździk i jałowiec. Dodać podsmażoną cebulkę oraz starte na tarce jabłko. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Posmakować, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smalec z fasoli włożyć na 2-3 godziny do lodówki aby się schłodził a smaki miały czas aby się „przegryźć”.

Fasola sucha.
Fasolę zalać przegotowaną, letnią wodą i odstawiam na noc do napęcznienia. Rano ugotować do miękkości. Fasolę zmiksować blenderem razem z sosem sojowym, pieprzem, solą i 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić.
Z podsmażonej cebulki wyłowić liście laurowe, ziele angielskie, goździk i jałowiec. Dodać podsmażoną cebulkę oraz starte na tarce jabłko. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Posmakować, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smalec z fasoli włożyć na 2-3 godziny do lodówki aby się schłodził a smaki miały czas aby się „przegryźć”.

Smacznego!

Przepis z bloga jadłonomia

 

Pasta z fasoli
Pasta z fasoli
Pasta z fasoli
Pasta z fasoli

Jedna odpowiedź do “Wegetariański smalec z fasoli. Pasta z fasoli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *