Węgierska zupa gulaszowa

Anka | Listopad 24, 2012 | KOMENTARZE:21 Komentarze »

Dziś zapraszam na węgierską zupę gulaszową z mięsa wieprzowego i wołowego. Jest to pikantna i rozgrzewająca propozycja dania jednogarnkowego na jesienne, chłodne dni.

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Składniki na zupę:
200 g wołowiny
200 g wieprzowiny
100 g wędzonego, nieprzerośniętego boczku
2 średnie cebule
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1/2 papryczki chili
2 większe ziemniaki
1 średnia marchewka
2 szklanki soku pomidorowego
4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka oliwy
3-4 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

Przyprawy:
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki słodkiej papryki
listek laurowy
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Boczek kroimy i podsmażamy na oliwie. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Rumiany boczek zdejmujemy z patelni, na wytopionym tłuszczu podsmażamy mięso. Mieszamy.
Cebule kroimy i wrzucamy do smażącego się mięsa. Po 3-4 minutach podlewamy gorącym bulionem lub wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy. Zupę gulaszową gotujemy pod przykryciem ok. 40 min.

Paprykę i marchew kroimy w drobną kostkę lub paseczki, dodajemy do zupy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i po ok. 5 minutach wrzucamy do zupy.
Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie.

Pod koniec dojadamy wcześniej podsmażone kawałki boczku i wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego. Doprowadzamy do wrzenia.
Smakujemy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.
Jeśli chcemy aby nasza zupa gulaszowa była rzadsza zwiększamy ilość soku pomidorowego. Zupę podajemy gorącą z łyżką śmietany.

Smacznego!

Zachęcam do wypróbowania przepisu na gulasz węgierski

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Kategoria: Dania obiadowe, Dania węgierskie, Warzywa, Zupy TAG: , , , , ,

21 Komentarze

  1. Wszelkie węgierskie zupy, gulasze, aromatyczne potrawy kojarzą nam się z takim przed-zimiem i stopami w ciepłych skarpetkach… Piękne zdjęcia!

  2. magatek pisze:

    zdjęcia wyglądaja wspaniale, zapewne zupa jest tak samo pyszna ;)

  3. siankoo pisze:

    piękne zdjęcia, aż nabrałam apetytu na taką zupkę:)))

  4. Igen finomnak látszik! :)

  5. Katarzynka pisze:

    Wygląda świetnie, uwielbiam węgierskie zupy. Jeśli gulaszowa Ci smakuje to zapraszam po przepis na zupę a la gombaleves, też na pewno polubisz :) To węgierska wersja „pomidorowej” z pieczarkami, barwionej suszoną papryką a do tego duuużo śmietany ;) Polecam.
    PSss. Fotki cudne!

  6. MalgosiaZ pisze:

    szkoda, że nie mogę jej spróbować! wygląda wybornie:)

  7. majka pisze:

    Uwielbiam takie zupy. Szczegolnie zimowa pora :) Nie ma to jak miseczka pelna cieplego i pysznego posilku :)

  8. C. pisze:

    A gdyby zamienić mięso na drobiowe? Wyjdzie jadalne? :)

  9. Elmira pisze:

    Właśnie tego przepisu szukałam! Przypomniała mi się ta zupa, gdy ostatnio byłam w Dominium i jedna z osób przy sąsiednim stoliku pałaszowała zupę gulaszową. Ja już miałam zamówioną pizzę i brusię przed nosem, więc musiałam sobie odpuścić. Dziś spróbuję sama ugotować te dobroci, a jak się nie uda, to będzie wyprawa dwie ulice dalej do pizzerii.
    Dziękuję za fajny przepis! :)

    • Anka pisze:

      Zupa na pewno się uda, jak przystało na dania jednogarnkowe „sama się gotuje”. Trzeba jedynie powstrzymywać się się przed ciągłym smakowaniem – wyjadaniem ;) Pozdrawiam.

      • Elmira pisze:

        Ja też serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za przepis! Wyszło idealnie! :) Choć nie ukrywam, że mniej więcej pół zniknęło zanim skończyła się gotować :P

  10. Sandra pisze:

    Wypróbowana! Wyszła pyszna i nawet mojej mamie, która nie jest wielką fanką pikantnych potraw bardzo smakowała.

  11. klara pisze:

    Właśnie takiego przepisu potrzebowałam. Dziękuje za inspiracje.

  12. karollla pisze:

    przypadkiem trafilam na ten blog, a po przejrzeniu pierwszego przepisu z boskimi zdjeciami, od razu zasejwowalam w ulubionych;) a dzis robie zupe gulaszowa oraz zapiekanke kalafiorowo-makaronowa. bomba! dziekuje. dobra robota:)

  13. Antonina pisze:

    Pychota:)proste i smaczne, a przecież o to chodzi w jedzeniu. Uwielbiam wszystko co ma w sobie choć nutę pomidorową.Rozgrzewająca-sycąca-pyszna:)Polecam.

  14. Kia pisze:

    I podana w tym specjalnym kociołku….. uuuuuuuu!!!!! Tylko gdzie taki kociołek kupić?

  15. emislow pisze:

    super przepis, poszedl w swiat! zawsze sie udaje i nie znalazl sie taki co by mu nie smakowalo. dzieki

  16. esjot pisze:

    Gotowałem dzisiaj. Mniód – malina ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>