Węgierska zupa gulaszowa

Dziś zapraszam na węgierską zupę gulaszową z mięsa wieprzowego i wołowego. Jest to pikantna i rozgrzewająca propozycja dania jednogarnkowego na jesienne, chłodne dni.

Węgierska zupa gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa

Składniki na zupę:
200 g wołowiny
200 g wieprzowiny
100 g wędzonego, nieprzerośniętego boczku
2 średnie cebule
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1/2 papryczki chili
2 większe ziemniaki
1 średnia marchewka
2 szklanki soku pomidorowego
4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka oliwy
3-4 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

Przyprawy:
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki słodkiej papryki
listek laurowy
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Boczek kroimy i podsmażamy na oliwie. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Rumiany boczek zdejmujemy z patelni, na wytopionym tłuszczu podsmażamy mięso. Mieszamy.
Cebule kroimy i wrzucamy do smażącego się mięsa. Po 3-4 minutach podlewamy gorącym bulionem lub wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy. Zupę gulaszową gotujemy pod przykryciem ok. 40 min.

Paprykę i marchew kroimy w drobną kostkę lub paseczki, dodajemy do zupy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i po ok. 5 minutach wrzucamy do zupy.
Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie.

Pod koniec dojadamy wcześniej podsmażone kawałki boczku i wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego. Doprowadzamy do wrzenia.
Smakujemy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.
Jeśli chcemy aby nasza zupa gulaszowa była rzadsza zwiększamy ilość soku pomidorowego. Zupę podajemy gorącą z łyżką śmietany.

Smacznego!

Zachęcam do wypróbowania przepisu na gulasz węgierski

Węgierska zupa gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa

23 odpowiedzi do “Węgierska zupa gulaszowa”

  1. Wygląda świetnie, uwielbiam węgierskie zupy. Jeśli gulaszowa Ci smakuje to zapraszam po przepis na zupę a la gombaleves, też na pewno polubisz 🙂 To węgierska wersja „pomidorowej” z pieczarkami, barwionej suszoną papryką a do tego duuużo śmietany 😉 Polecam.
    PSss. Fotki cudne!

  2. Właśnie tego przepisu szukałam! Przypomniała mi się ta zupa, gdy ostatnio byłam w Dominium i jedna z osób przy sąsiednim stoliku pałaszowała zupę gulaszową. Ja już miałam zamówioną pizzę i brusię przed nosem, więc musiałam sobie odpuścić. Dziś spróbuję sama ugotować te dobroci, a jak się nie uda, to będzie wyprawa dwie ulice dalej do pizzerii.
    Dziękuję za fajny przepis! 🙂

    1. Zupa na pewno się uda, jak przystało na dania jednogarnkowe „sama się gotuje”. Trzeba jedynie powstrzymywać się się przed ciągłym smakowaniem – wyjadaniem 😉 Pozdrawiam.

      1. Ja też serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za przepis! Wyszło idealnie! 🙂 Choć nie ukrywam, że mniej więcej pół zniknęło zanim skończyła się gotować 😛

  3. przypadkiem trafilam na ten blog, a po przejrzeniu pierwszego przepisu z boskimi zdjeciami, od razu zasejwowalam w ulubionych;) a dzis robie zupe gulaszowa oraz zapiekanke kalafiorowo-makaronowa. bomba! dziekuje. dobra robota:)

  4. Pychota:)proste i smaczne, a przecież o to chodzi w jedzeniu. Uwielbiam wszystko co ma w sobie choć nutę pomidorową.Rozgrzewająca-sycąca-pyszna:)Polecam.

  5. Witaj. Promujemy przepisy blogerów za darmo! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu?
    Zaufało nam już prawie 600 blogerów! Mamy prawie 100 tys przepisów i prawie 5 milionów przekierowań na blogi naszych użytkowników. Nie czekaj i dołącz do nas już dziś!
    Pozdrawiamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *