Zakwas na żurek (przepis II)

To drugi na blogu przepis na domowy zakwas z którego możemy ugotować tradycyjną wielkanocną zupę – żurek. Tym razem recepturę na zakwas wzbogaciłam o mielone płatki owsiane. Nie zawiodłam się, żur ugotowany na własnoręcznie zrobionym zakwasie jest najlepszy i myślę, że nie trzeba go specjalnie zachwalać. Wiem, że już nigdy nie kupię zakwasu ze sklepu.
Przygotowanie zakwasu, wymieszanie wszystkich składników zajmuje dosłownie chwilę, a sam proces  fermentacji 4-5 dni. Dlatego warto zakwas przygotować kilka dni wcześniej, przelać do butelki i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Pierwszy przepis opublikowałam rok temu, dodałam do niego czerstwą skórką z razowego chleba. Odsyłam Was do tego przepisu tu: Zakwas na żurek (przepis I)

 

Zakwas na żurek
Zakwas na żurek

Z poniższego przepisu otrzymamy niecały litr zakwasu i posłuży on do ugotowania ok. 3 litrów żurku.
Zapraszam Was po dalsze wskazówki i przepisy na żurek świąteczny do sprawdzonych receptur:
Przepis na żurek wielkanocny (I)

 

Składniki na zakwas żytni:

150 g mąki żytniej (Typ 720)
7 łyżek płatków owsianych (zmielonych*)
750 ml przegotowanej wody (chłodnej)
3 ząbki czosnku
4 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
6 ziaren pieprzu

 

Wykonanie zakwasy żytniego:

Do dużego słoika wsypujemy mąkę żytnią i mąkę powstałą po zmieleniu płatków owsianych, zalewamy częścią wodą, mieszamy aby pozbyć się grudek.
Dolewamy pozostałą część wody, ponownie mieszamy
Dodajemy nieobrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku, ziele angielskie, listki laurowe, ziarenka pieprzu, mieszamy zawiesinę.

Nakrywamy gazą lub folią (w folii robimy kilka otworów), odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
Jeśli lubimy żurek kwaśniejszy, intensywniejszy w smaku możemy wydłużyć czas fermentacji o 2 dni.

Wyławiamy przyprawy i tak przygotowany zakwas posłuży nam do przygotowania pysznego żurku.
Zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.
* Płatki owsiane zmieliłam blenderem.

 

Informacje o zakwasie na żurek:

Domowy zakwas otrzymujemy przez proces fermentacji.

Zakwas na żurek przygotowujemy z mąki żytniej.
Zakwas na barszcz biały otrzymujemy z mąki pszennej lub soku z kiszonej kapusty.

Do wykonania zakwasu możemy wykorzystać różne rodzaje mąk żytnich np.:
typ 720, typ 1400, typ 2000
Im wyższy numer mąki tym będzie ona zawierała więcej rozdrobnionych okryw owocowo-nasiennych ziarna, a żurek po ugotowaniu bardziej ciemniejszy.

Codziennie mieszamy zakwas drewnianą łyżką.

W celu przyśpieszenia procesu fermentacji możemy dodać czerstwą skórkę z chleba żytniego.
Należy pamiętać aby skórka pochodziła z chleba wyhodowanego na zakwasie naturalnym.
Skórka z chleba „oszukanego” może wpłynąć na powstanie pleśni.
Do zakwasu na żurek możemy również dodać łyżkę dokarmionego zakwasu na chleb.

 

Zakwas na żurek
Zakwas na żurek

 

Jedna odpowiedź do “Zakwas na żurek (przepis II)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *