Zakwas na żurek (przepis I)

 

Zakwas na żurek
Zakwas na żurek

Składniki na zakwas:

1 szklanka mąki żytniej
3 szklanki przegotowanej wody
3 ząbki czosnku
2 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
6 ziaren pieprzu
+
czerstwa skórka z razowego chleba (opcjonalnie*)

Wykonanie zakwasu:

Do słoika lub glinianego garnka wsypujemy mąkę żytnią, zalewamy szklanką wody, mieszamy aby nie było grudek. Dolewamy pozostałą część wody, mieszamy.
Dodajemy lekko rozgnieciony lub nakłuty czosnek (nie obrany), ziele angielskie, listki laurowe, ziarenka pieprzu, mieszamy zawiesinę.
Nakrywamy ściereczką, spodkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
Jeśli lubimy żurek o intensywnym smaku możemy wydłużyć czas fermentacji.

Następnie wyławiamy skórki, przyprawy i możemy przystąpić do gotowania żurku.
Zakwas na żurek możemy również przelać do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.

* Dodanie skórki z razowego chleba przyśpieszy proces fermentacji zakwasu.
Skórka powinna być z prawdziwego chleba wyhodowanego na zakwasie.
Jeśli nie mamy pewności czy zakupione pieczywo jest w 100% naturalne, a nie zawsze mamy czas aby je upiec możemy pominąć ten składnik.
Hodowlę zakwasu wydłużamy zatem o 2-3 dni.

Skórka z chleba „oszukanego” może wpłynąć na powstanie pleśni.
Zakwas na żurek przygotowywałam również bez dodatku czerstwej skórki i mimo to wyszedł znakomity.
Gotowy był na 5 dzień.

Zakwas na żurek
Zakwas na żurek

 

9 odpowiedzi do “Zakwas na żurek (przepis I)”

    1. Tak, jego wykonanie jest banalne a smak żurku nieporównywalny do tych przyrządzanych na gotowcu 🙂 W całym tym procesie kwaszenia jest coś magicznego bo z mąki, wody i przypraw wyczarowujemy składnik do jednej z pyszniejszych zup 🙂 Pozdrawiam

  1. Dziekuje za przepis 🙂 Musze zrobic taki zakwas bo Wielkanoc bez zurku to nie Wielkanoc 🙂 Mam tylko pytanie: jaka jest ta maka zytnia? Moze byc zytnia jasna typ 720?

  2. Jeszcze jedno pytanie – ile zupy wyjdzie z takiej porcji zakwasu (lubię żurek) intensywny w smaku i czy wlewasz wszystko do zupy, tzn. całą mąkę też i czy nie wyszedł Ci za gęsty? Za późno wpadłam na pomysł robienia zakwasu i nie mam już czasu na próby przed świętami:-)

    1. Dodałam wodę letnią. Wyłowiłam czosnek i przyprawy, wymieszałam zawiesinę i wykorzystałam całą zawartość słoika.
      Otrzymany zakwas wlałam do 2 litrów wywaru. Dla mnie żurek wyszedł idealny nie za gęsty, najlepiej jak w czasie gotowania będziesz go próbować i w razie potrzeby dodasz odrobinę wody lub wywaru. Podobnie przyprawy – można dodać więcej pieprzu czy majeranku 🙂
      Zapraszam do wypróbowania przepisu na żurek.
      Powodzenia i napisz proszę czy wszystko się udało. 🙂 Powodzenia

      P.S. Jeśli lubisz żurek (tak jak ja) proponuję nastawić 2 zakwasy i ugotować żur z podwójnej porcji 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *