Zapiekane bakłażany z fetą

 

Zapiekany bakłażan
Zapiekany bakłażan

Składniki:

2 bakłażany
4 plastry cienko pokrojonego bekonu
kostka sera typu feta 270 g
2 średnie cebule
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanych listków świeżej bazylii
kilka listków tymianku (opcjonalnie)
3 zmiażdżone ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, czarny pieprz, ostra papryka
kilka gałązek tymianku do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Bakłażany myjemy i kroimy na pół. Miąższ nacinamy tak aby nie naruszyć skórki. Solimy, nacieramy oliwą, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 40 min.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę podsmażamy na oliwie. Lekko ostudzoną przekładamy do miski, dodajemy ser feta, posiekaną natkę pietruszki i listki bazylii, listki tymianku, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz oraz ostrą paprykę. Mieszamy.
Zapieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Usuwamy nasiona i nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Na wierzch układamy po plasterku bekonu. Wkładamy do piekarnika i dopiekamy jeszcze przez 15 minut.

Zapiekane bakłażany podajemy ciepłe przybrane gałązkami tymianku.

Smacznego!

Zapiekany bakłażan
Zapiekany bakłażan
Zapiekany bakłażan
Zapiekany bakłażan
Zapiekany bakłażan
Zapiekany bakłażan

11 odpowiedzi do “Zapiekane bakłażany z fetą”

  1. Dziękujemy za miłe słowa, bardzo się cieszę, że zdjęcia się Wam podobają. Na dzień dzisiejszy warsztatów nie planujemy. Choć byłaby to fajna sprawa, pogotować w kilka osób i potem robić zdjęcia i wymieniać się doświadczeniami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *