
Składniki:
kalafior
250 g makaronu, np. świderki
3 łyżki oliwy
por (biała część)
3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku
ser żółty, np. ser Radamer wędzony
sól
Składniki na sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka musztardy
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wykonanie:
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie, podobnie robimy z makaronem. Odcedzamy. Warstwami układamy w naczyniu żaroodpornym.
Por kroimy w talarki i podsmażamy na oliwie, dolewamy odrobinę wody, dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę dusimy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Wykonanie sosu:
W garnku rozpuszczamy masło, posypujemy mąką i szybko łączymy składniki. Stopniowo wlewamy mleko i szybko mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy łyżkę musztardy, wlewamy pozostałą część mleka i ponownie, mieszamy. Sos zagotowujemy do uzyskania lejącej konsystencji (w trakcie zapiekania sos zgęstnieje). Zdejmujemy z ognia wrzucamy wcześniej podsmażony por, przyprawiamy do smaku otartą gałką muszkatołową, solą i pieprz.
Sosem polewamy kalafior i makaron, posypujemy potartym serem, wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez 20 – 25 minut.
Smacznego!







To się nazywa pyszne danie. Kalafior, por, makaron i sos serowy – wszystko, co uwielbiam! Razem to musi dawać fenomenalny efekt smakowy 🙂
Zapiekanka tak nam smakowała, że gościła u nas już dwa razy w tym tygodniu.
U Ciebie zawsze wszystko jest takie smakowite!:)jesli otworzysz restauracje w poznaniu, będę stałym jej bywalcem:)
Dziękuję… o takie słowa to miód na moje serce. Nie planuje ale dobrze widzieć :)Pozdrawiam
uwielbiam zapiekanki szczególnie z kalafiorem. ciekawi mnie bardzo ta musztarda w sosie. koniecznie muszę spróbować
Musztarda nadaje wyrazistości całemu daniu, polecam na ciepłą kolację 🙂
zapiekanka z makaronem nie może się nie udać. a jeszcze z kalafiorem. mistrzostwo! 🙂
co można dać zamiast gałki muszkatołowej?
Możesz dodać kolendrę, curry, imbir lub np. czosnek – przyprawę, którą lubisz najbardziej. Ale nie będzie to już sos beszamelowy. Gałka muszkatołowa ma bardzo charakterystyczny smak, którego niczym nie można zastąpić. Powodzenia i napisz proszę jaką przyprawę dodałaś. Pozdrawiam ciepło 🙂
Smak przeszedł moje oczekiwania! Zapiekanka przeepyszna!!! Naprawdę wyśmienite danie.Nie miałam gałki więc użyłam pieprzu ziołowego.