Ziołowo – czosnkowe ślimaczki drożdżowe z mąki pszennej i żytniej

 

Ziołowo - czosnkowe ślimaczki drożdżowe
Ziołowo – czosnkowe ślimaczki drożdżowe

Składniki na ciasto (22 sztuki):
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej (Typ 720)
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
3 łyżki oliwy z oliwek
mały pęczek świeżej natki pietruszki
10-12 listków świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka
2 łyżki wody do posmarowania ślimaczków

Inspiracja.

Wykonanie ciasta:
W miseczce przygotowujemy zaczyn, kruszymy drożdże wsypujemy łyżeczkę cukru dodajemy 60 ml letniej wody i mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy obie mąki, sól, dodajemy podrośnięty zaczyn drożdżowy oraz pozostałą część letniej wody (240 ml) i wyrabiamy ciasto. W pierwszej fazie wszystkie składniki mieszałam dużą, drewnianą łyżką. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiałam ręcznie przez 5 min. do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Ciasto formujemy w kulę, smarujemy oliwą, wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny. Miskę nakrywamy ręcznikiem kuchennym.

Wykonanie nadzienia:
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Natkę pietruszki, listki bazylii, czosnek, sól, pieprz, ostrą paprykę rozcieramy w moździerzu lub szatkujemy na drobno nożem. Dodajemy oliwę i odstawiamy.

Wykonanie drożdżowych ślimaczków:
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na lekko oprószony mąką blat. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąty o grubości około 0,5 cm. Brzeg ciasta smarujemy odrobiną wody aby podczas zawijania dobrze się skleiło. Ciasto smarujemy ziołowym nadzieniem, zwijamy po krótszym boku i kroimy na 1 cm plasterki. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 3 cm. Ponownie odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Drożdżowe ślimaczki pieczemy przez 20 minut.

Smacznego!

Ziołowo - czosnkowe ślimaczki drożdżowe
Ziołowo – czosnkowe ślimaczki drożdżowe
Ziołowo - czosnkowe ślimaczki drożdżowe
Ziołowo – czosnkowe ślimaczki drożdżowe
Ziołowo - czosnkowe ślimaczki drożdżowe
Ziołowo – czosnkowe ślimaczki drożdżowe
Ziołowo - czosnkowe ślimaczki drożdżowe
Ziołowo – czosnkowe ślimaczki drożdżowe
Ziołowo - czosnkowe ślimaczki drożdżowe
Ziołowo – czosnkowe ślimaczki drożdżowe
Ziołowo - czosnkowe ślimaczki drożdżowe
Ziołowo – czosnkowe ślimaczki drożdżowe

9 odpowiedzi do “Ziołowo – czosnkowe ślimaczki drożdżowe z mąki pszennej i żytniej”

  1. Wyglądają przepięknie! Cieszę się, że spróbowałaś. Mam nadzieję że smakowały Ci tak samo jak mnie 🙂 Sama też zazwyczaj daję pół na pół z mąka pszenną chlebową.

  2. bardzo zgrabne ślimaczki! i jak zawsze jestem pod urokiem Twoich zdjęć
    Mam zaszczyt nominować Twój blog do Versatile Blogger Award
    Po szczegóły zapraszam do mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *